Selvmål i bamsesag kan skade muslimer

Mens Gillian Gibbons familie kan ånde lettet op over den 54-årige lærerindes benådning efter en sag, der mildest talt har forbløffet det meste af verden, er britiske muslimer bekymrede for efterdønningerne.

To britiske politikere, Lord Ahmed og baronesse Warsi, fik i går en benådning af den britiske lærer igennem hos Sudans præsident al-Bashir. Foto: AP/Abd Raouf Fold sammen
Læs mere

Hvad diplomater ikke kunne opnå, skete i går for to fremtrædende britiske muslimske politikere i Sudan. Lord Ahmed og baronesse Warsi fik foretræde for Sudans præsident al-Bashir og efter bare en times samtale var benådningen af Gillian Gibbons på plads.

Hendes forbrydelse bestod i at lade en klasse af syvårige børn kalde klassens bamse Muhammed og det blev af rabiate elementer i Sudan takseret som en forbrydelse, der burde føre til dødsstraf. I stedet blev det til en dom 15 dages fængsel for blasfemi og efter otte dage en præsidents benådning.

Præsident al-Bashri var under internt pres for ikke at give efter for den gamle kolonimagt Storbritannien og den muslimske delegation var formentlig en kærkommen lejlighed til at rode sig ud af en diplomatisk krise, der har truet med at sætte spor både på Sudans omdømme i det internationale samfund og for islam i almindelighed.

Hjemme i Liverpool kunne søn Paul Gibbons dårligt skjule sin glæde og lettelse over at få sin mor ud af fængsel og hjem til jul. Men selv om sagen nu er endt mere eller mindre lykkeligt for familien Gibbons, vil de sudanske myndigheders reaktion på en sag, der kunne have været ordnet i mindelighed med en undskyldning komme til at sætte spor igennem længere tid.

»Jeg er glad over, at sagen nu er afsluttet og at den sunde fornuft fik lov til at sejre. Det var helt uacceptabelt at holde hende tilbage,« sagde premierminister Gordon Brown efter det stod klart, at Gillian Gibbons var blevet benådet.

Flere iagttagere peger på, at det faktum, at lærerinden netop var fra Storbritannien kan have spillet ind i den meget barske sudanske reaktion på bamsenavngivningen. Det er ikke mere end et par uger siden udenrigsminister David Miliband til mange sudaneseres vrede foreslog, at Sudan skulle straffes med økonomiske sanktioner på grund af langsommelighed med at bane vejen for FNs indsats i Darfur. Efter sagen med den britiske lærerinde har relationerne mellem de to lande formentlig taget et nyt dyk.

Selv om det var to muslimske medlemmer af det britiske overhus der har været drivkræfterne bag Gillian Gibbons’ løsladelse, frygter muslimske organisationer at sagen kan kom til at skade islam på længere sigt.

Skader islam
»De eneste vindere i denne sag er legetøjsfabrikanterne og Storbritanniens stigende antal af islamofober,« siger en talsmand for organisationen Muslim Public Afffairs Committee (MPAC).

Organisationen var blandt andet med til at arrangere demonstrationer uden for den sudanske ambassade i London for at få frigivet den britiske lærerinde og for at lægge afstand til Sudans fortolkning af islam.

Også talsmand for det Muslimske Råd, Ibrahim Mogra, frygter, at sagen i Sudan kan give bagslag for muslimer over hele verden.

»Hver gang der er sådan en sag som denne, giver det folk et helt forvrænget billede af, hvad islam står for. Folk får indtryk af, at islam ikke har nogen plads i et moderne samfund,« siger han.