Saddams kemiske våben rammer stadig nye ofre

Det amerikanske forsvarsministerium indrømmer nu nødtvunget, at mindst 600 amerikanske soldater har været i nærkontakt med Iraks ældgamle, nedgravede kemiske våben.

Amerikanske specialister leder efter kemiske våben på en irakisk base i april 2003. Det er nu kommet frem, at amerikanske, og måske også danske, soldater og civile har været uvidende om, at de har været i nærkontakt med irakiske kemiske våben, som var blevet gravet ned. Foto: Dan Chung/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: USA står over for et problem, som det amerikanske forsvarsministerium endnu ikke kender rækkevidden af. Iraks forlængst ødelagte og ældgamle lagre af kemiske våben var nemlig stadig en tikkende bombe for de soldater og civile personer, der arbejdede i Irak fra 2003 og frem. For disse personer kom i kontakt med de dødsensfarlige våben, da de ledte efter beviser på, at Iraks leder Saddam Hussein stadig havde et aktivt kemisk våbenprogram.

De gamle, kemiske våben var nemlig lemfældigt gravet ned eller lå i en slags depoter, hvorfra de farlige stoffer sivede ned i undergrunden.

Og det er rigtigt, at ingen fandt nye kemiske våben i Irak, som man ellers troede, at Irak i hemmelighed rådede over. Den irakiske præsident havde tilsyneladende lige på det område talt sandt. Han havde ikke kemiske våben, og Irak producerede ikke nye længere.

Men alle vidste, at Irak havde masser af kemiske våben i 1980erne, da landet førte krig mod Iran. Og disse våben havde irakerne »destrueret« ved simpelthen af grave dem ned i jorden, hvor stoffer som sarin og sennepsgas stadig er aktive og spreder sig i jordlagene. Eller de lå stadig i gamle rustne granathylstre, som amerikanerne så skulle destruere.

Det amerikanske forsvarsministerium indrømmer nu nødtvunget, at mindst 600 amerikanske soldater har været i nærkontakt med disse farlige stoffer, og antallet af ramte stiger, for hver dag der går. Man frygter, at tusindvis af soldater, civile og irakere er blevet udsat for disse kemiske stoffer, som blev gravet frem i et forsøg på at finde beviser på nye kemiske våben.

Hemmeligholdte dokumenter

Det amerikanske dagblad The New York Times er begyndt at offentliggøre en række dokumenter, der viser, at de amerikanske soldater og amerikanske civile har været i tæt kontakt med de kemiske våben, men at forsvarsministeriet har hemmeligholdt omfanget af det. Skaderne er nu begyndt at vise sig. Flere hundrede soldater har henvendt sig til deres veteranforeninger, fordi de længe har lidt af sygdomme, der ikke kunne forklares.

De hemmelige lagre, som amerikanerne har tiet stille med i nu mere end ti år, har ligget overalt i Irak. Derfor overvejer det amerikanske forsvarsministerium også at henvende sig til dets allierede for at advare dem om, at deres soldater også kan have været i farezonen. Danmark havde i mange år tusinder af soldater i Iraks sydlige del uden for Basra, hvor der også var lagre af kemiske våben på grund af områdets nærhed til Iran. Det amerikanske forsvarsministerium kunne i går ikke bekræfte, om der også lå kemiske våben i de danske områder.

Veteraner kritiserer tavshed

Philip Carter fra de amerikanske veteranforeninger siger til The New York Times, at det er »forbløffende«, at det amerikanske forsvarsministerium har holdt disse oplysninger hemmelige i betragtning af de erfaringer, de burde havde gjort sig både fra Vietnamkrigen og med den første krig i Irak i 1991. Paul Rieckhoff, en anden af veteranforeningernes chefer, siger, at netop de problemer, tidligere soldater har haft med det farlige stof Agent Orange i Vietnam, og de problemer, soldaterne fra Golfkrigen har haft, viser, hvor svært det er at få pålidelige oplysninger ud af forsvarsministeriet.

»Vi behøver absolut gennemsigtighed i det her,« siger Rieckhoff til The New York Times.

Forsvarsmininister Chuck Hagel har iværksat en undersøgelse efter avisens afsløringer i oktober. For hver dag, der går, er der flere og flere, der ser ud til at have været udsat for de farlige stoffer. Det er ikke kun de særlige hold, der har været sendt ud på opgaver med at finde kemiske våben, der har været i farezonen, men en lang række andre civile og soldater, som måske har haft til opgave at ødelægge gamle våben, der kan have indeholdt rester af kemiske våben. Den slags ting spredes nemlig meget hurtigt, hvis de destrueres med sprængstoffer.

Der er også stor frygt for, at Islamisk Stat har fået fingrene i de gamle depoter, fordi det ikke var alt, der blev ødelagt.