S: Genvalg giver Obama international handlekraft

De danske regeringspartier glæder sig over, at USA har valgt Obama til at lede landet endnu fire år. Det betyder en mere handlekraftig præsident, som vil fokusere på udlandet.

Obama fejrer sit genvalg med familien. Fold sammen
Læs mere
Foto: JEFF HAYNES
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lykønskningerne strømmer ind til den genvalgte amerikanske præsident, Barack Obama. Politikere fra den danske, røde fløj jubler over sejren med »Tillykke, Obama« på Twitter

Fra de danske politikere i regeringspartierne lyder det, at fire år mere til Obama ikke bare er en sejr for demokraterne, men også en sejr for Danmark.

- På mange måder er det et godt resultat, som får stor betydning for os andre i verden. Han kan fortsætte genopretningen af den amerikanske økonomi, som han har været i gang med. For os betyder det, at vi får et marked, som vi eksportere mange varer til. Ser vi den amerikanske økonomi blomstre igen, vil vi også se flere arbejdspladser i de danske virksomheder, som eksporterer til USA, forklarer den socialdemokratiske udenrigsordfører, Jeppe Kofod, og fortsætter:

- Men vi har nu også at gøre med en præsident, der sidder på sin sidste periode. Det betyder, at han ikke skal ud i endnu en valgkamp, og derfor kan han kaste sig mere over de udenrigspolitiske problemer, lyder det fra socialdemokraten.

Han understreger, at Obama får »luft og selvtillid« til at give afghanerne deres land tilbage på en ordentlig måde, og at Mellemøsten, herunder Iran, kan se frem til ekstra opmærksomhed fra præsidenten.

- Det er også vigtigt for de danske interesser, siger han.

Også statsministeren har været ude med lykønskninger:

- Jeg glæder mig til at fortsætte det tætte samarbejde. Jeg har mødt pæsidenten i flere sammenhænge. Han er et inspirerende menneske med klare visioner for fremtiden. Især i krisetider har vi brug for visionære ledere, der skaber sociale forbedringer, holder sammen på fællesskabet og sikrer job og muligheder for de mange, lyder det fra Helle Thorning-Schmidt (S).

SFs nyvalgte formand forventer et godt samarbejde.

- Jeg er meget glad for, at det blev Obama. Han har sat mange gode ting i gang, og han har brug for fire år mere til at få gennemført blandt andet miljøløsninger, som han har gået meget ind for. Det gør vi også, så det er glædeligt, lyder det fra erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen.

- Jeg ser frem til et fortsat stærkt samarbejde med USA de kommende år om både internationale løsninger, handel og grønne løsninger, siger hun.

Den radikale udviklingsminister, Christian Friis Bach, glæder sig på vegne af kvinderne og klimaet:

- Tillykke til Obama. Godt for verdens kvinder, for verdens klima, verdens vigtigste globale institutioner, skriver han på Twitter.