Rapmusikeren fra London blev terrorist for Islamisk Stat

Abdel Bary var godt på vej i Londons musikalske undergrundsmiljø, men i stedet valgte han terroren i Syrien og er nu hovedmistænkt i sagen om den dræbte amerikanske journalist James Foley.

Den 23-årige britiske rapper Abdel Bary er mistænkt for at være manden bag henrettelsen af den amerikanske journalist James Foley. Foto fra YouTube Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LONDON: På et tidspunkt så det ud til, at »L Jinny« kunne ende på kultursiderne. Som det nye hippe fra Londons selvbevidste musikalske undergrundsmiljø med tårnhøj »cool-faktor« og hip-hop og raptekster, der flirter med det farlige og kriminelle fra narkohandlere til livet i gadebander.

Nu er det noget helt andet, der har bragt Abdel Bary i verdens søgelys. Hans sangtekster vendes og drejes i jagten på kontroversielle linjer, men det er sikkerhedstjenester og terroreksperter, der lytter. Den 23-årige Bary er i britiske medier blevet udpeget som hovedmistænkt til at være den formummede skikkelse på henrettelsesvideoen, hvor den kidnappede, amerikanske journalist James Foley får sin dødsdom.

Allerede for et par uger siden begyndte britiske aviser for alvor at interessere sig for den britiske musiker, der havde forladt en lovende karriere til fordel for hellig krig i Syrien. Det skete, da Bary lagde et billede ud på Twitter af sig selv med et afhugget hovede i den ene hånd.

»Chillin’ with my other homie, or what’s left of him,« lød den medfølgende tekst på det uskarpe billde.

Formodentlig var den dræbte fra det billede tilknyttet det syriske regime, men det har vist, at Bary var villig til at overtræde alle grænser i sin »optræden« for Islamisk Stat (IS) og bestræbelserne på at oprette et islamistisk kalifat og forsøget på at samle støtte fra sympatisører fra hele verden.

Hundredvis af britiske islamister

For briterne viste det også, at de radikaliserede unge fra London og andre britiske byer er i stand til at deltage i de mest hensynsløse og gruopvækkende gerninger, som bliver begået af ekstremisterne i IS. Vurderingen fra det britiske udenrigsministerium er, at omkring 500 unge, hovedsagligt mænd, men også kvinder, har søgt til Syrien for at deltage i kampene.

Omkring halvdelen menes at være vendt tilbage, hvoraf op imod 70 er udsat for myndighedernes særlige opsyn og efterforskning. De resterende menes at have søgt fra mere moderate oprørsgrupper og al-Qaeda-»filialen« Nusra-fronten over til IS, der er i opposition til alle og dyrker sine egne ideologiske mål.

I den forstand var det ikke overraskende, at også Bary var at finde blandt de militante i IS, men britiske medier har de seneste uger søgt at finde de spor, der kunne vise vejen fra opvæksten i Maida Vale i det vestlige London – kun et par undergrundsstationer fra Heathrow-express-destinationen Paddington Station – og frem til grusomhederne og blodbadet i Syrien og Irak.

Faderen blev dødsdømt

Det første spor var åbenlyst. Bary er søn af en mistænkt, egyptisk militant, som i 1993 fik politisk asyl i Storbritannien, og som et par år senere blev dødsdømt in absentia i Egypten på baggrund af terroranklager. Abdel Bari blev i 1998 fængslet i Storbritannien med henvisning til antiterrorlovgivningen.

Efter at faren i en årrække havde kæmpet imod udlevering til USA, blev han overgivet til de amerikanske myndigheder i 2012 til retsforfølgelse på anklager om at have hjulpet Osama bin Laden og al-Qaeda med terrorbomningerne mod USAs ambassader i Tanzania og Kenya i 1998.

Flere steder i Abel Barys raptekster kan man finde henvisninger til farens skæbne og vrede over de britiske myndigheders behandling af ham. Men det var ikke det, der blev lagt mærke til. I stedet præsenterede den selvbevidste musiker sig på billeder på Facebook med sans for iscenesættelse, der passede godt ind i hans image af »street-wise« med ambitioner om andet og meget mere end småkriminaliteten omkring ham.

Evening Standard skriver, at Abdel Barry voksede op med sin mor og fem søskende i et hus, der blev stillet til rådighed af de lokale myndigheder, og som i dag angiveligt ville være omkring ti millioner kroner værd i fri handel. Børnene blev taget ud af skolen for at få hjemmeundervisning, men Barry synes at have taget i hvert fald en del af den vestlige kultur til sig og klædte sig »vestlig«, selv om han også ifølge en nabo tog islam »alvorligt« og hverken drak eller røg.

Det skarpe sving væk fra musikken fører ifølge Evening Standard hen mod den kontroversielle islamistiske London-prædikant Anjem Choudary.

»Jeg tror ikke, at nogen spørger mig, om de skal rejse ud eller ej, og jeg opfordrer ikke til noget. Det, jeg gør, er at beskrive, hvad der siges i islam, og i islam siges det klart, at hvis der er et sted, hvor sharia indføres, så bør du leve i den sharia-stat. Det er op til dem, hvad de vælger at gøre,« siger Choudary til avisen.

For Abdel Bary var valget tilsyneladende klart. Det moderigtige musikertøj på Facebook-billederne blev til fotos af en bevæbnet mand i militærtøj. Kun den løftede pegefinger på næsten alle billederne viser en genkendelig attitude, der går igen. Også på det makabre billede med et afhugget hoved i venstre hånd er pegefingeren løftet på den højre, mens ansigtet denne gang er skjult bag en elefanthue.

Tager afstand fra musikken

Om det også er Bary på billedet med den dræbte James Foley er endnu ikke blevet afgjort, men terrorforskeren Raffaello Pantucci siger, at Bary som »jihadi-cool« har taget en vej, som mange af de andre radikaliserede unge fra de britiske gader ligesom ham.

Forskellen er, at nogle faktisk troede på Bary, og »berømmelsen« blandt IS-terroristerne har ifølge Evening Standard fået tusinder til at opsøge hans musikvideoer på YouTube. Men ikke nødvendigvis med det budskab, som han nu ønsker at udsende:

»For et stykke tid siden tweetede han: Vær venlig at fjerne videoerne af mig, jeg tager nu afstand fra alt det,« siger Pantucci.