Avis: Britiske myndigheder kender Foleys morder

De britiske efterretningstjenester MI5 og MI6 kender identiteten på den britiske IS-kriger, der er mistænkt for drabet på den amerikanske journalist James Foley.

Foto: CARLO ALLEGRI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

STORBRITANNIEN: De britiske efterretningstjenester MI5 og MI6 har identificeret den mand, der mistænkes for at stå bag drabet på den amerikanske journalist James Foley, skriver den britiske avis Sunday Times.

De mener nu at vide, at manden er en 23-årig brite, der forlod sin families hjem i London sidste år. Den mistænktes far er udleveret til retsforfølgelse i USA, hvor han er mistænkt for at spille en rolle i terrorangrebene på to amerikanske ambassader i Østafrika i 2008.

Henrettelsen af amerikaneren James Foley blev foretaget af en IS-kriger, der talte med tyk britisk accent og altså nu er identificeret af de britiske efterretningstjenester som en ung rapper fra London, der tidligere i år dukkede op i Syrien.

Han har dog allerede fanget den britiske offentligheds opmærksomhed inden drabet på James Foley. Tidligere på året lagde han et billede af sig selv ud på det sociale medie Twitter, hvor han holder et afhugget hoved i hånden. Det var det første de britiske myndigheder så til ham efter hans forsvinden fra London.

Det billede menes at være taget i Rakka i det nordlige Syrien, hvor man også formoder, at James Foley blev dræbt. I den medfølgende tekst til billedet har den 23-årige brite skrevet: »Hænger ud med min »homie« eller det, der er tilbage af ham,« skriver The Independent.

Den mistænkte boede i bydelen Maida Vale i det vestlige London sammen med sin mor og fem søskende. Hans far er en egyptisk flygtning, der anses for at være en af Osama Bin Ladens nærmeste løjtnanter. Faderen blev udvist fra Storbritannien til USA i 2012, hvor han står anklaget for terrorisme for hans formodede rolle af bombningerne af to amerikanske ambassader i Kenya og Tanzania i 1998, skriver The Independent.

Den 23-årige mistænkte har gjort karriere som rapper i Storbritannien, og hans sange er endda blevet spillet på BBC Radio. En af hans tekster handler netop om hans far.

»Giv mig stolthed og ære som min fader, jeg sværger, den dag de kom og tog min far, kunne jeg have dræbt en betjent eller to,« rapper han.

Den britiske udenrigsminister, Philip Hammond, siger til Sunday Independent, at han er forfærdet over det, der er sket.

»Det er forfærdeligt at tænke på, at manden bag denne afskyelige handling kan være vokset op i Storbritannien. Det er forræderi mod vores land, vores værdier og alt, hvad det britiske folk står for,« siger han.

Lige nu mener man, at mere end 500 britiske statsborgere er rejst til Syrien og Irak for at kæmpe over de senere år.

Den danske freelancefotograf Daniel Rye Ottosen sad som gidsel sammen med James Foley hos IS i Rakka. Daniels Rye Ottosen blev løsladt i juni i år efter 13 måneder som gidsel hos de islamiske krigere. Det første han gjorde efter sin løsladelse, var at overbringe et brev til Foleys mor Diane, skriver britiske Daily Mail.

Han kunne dog ikke fysisk overbringe »brevet«, men havde lært det udenad og kunne så fortælle det videre til James Foleys familie.

Ugen inden videoen af Foley blev offentliggjort på internettet, skulle moderen Diane have været i København netop for at mødes med Daniel Rye Ottosen.

»Hun tog til København for at mødes med den danske journalist, der huskede brevet. Han gav hende nye oplysninger om sin tid med Jim. Alle de frigivne gidsler talte om Jims mod. Fordi han var amerikaner, blev han udsat for grovere tortur og misbrug end de andre, men de fik ham aldrig knækket«, siger Phil Balboni, der er administrerende direktør for GlobalPost i Boston og James Foleys tidligere chef.

Berlingske Nyhedsbureau har været i kontakt med familien Rye Ottosens advokat, Oluf Engell, men det er ikke lykkes at få en kommentar fra Daniel Rye Ottosen selv.