Putin: »For mig er grænser ikke det vigtige«

Vladimir Putin anede ikke, at hans labrador skræmte Angela Merkel fra vid og sans, siger den russiske præsident i et interview med en tysk avis.

Ruslands præsident Vladimir Putin sammen med kansler Angela Merkel og Putins hund, Koni, under et møde i 2007. Merkel er kendt for at være angst for hunde, men den russiske præsident fortæller nu, at han ikke havde Koni med for at intimidere Merkel. Fold sammen
Læs mere
Foto: DMITRY ASTAKHOV

MOSKVA: Ruslands annektering af Krim-halvøen er udtryk for en guddommelig retfærdighed, mener Vladimir Putin. De vestlige sanktioner mod Rusland er til gengæld både »dumme og skadelige«, siger den russiske præsident.

I et interview med den tyske avis Bild retter Putin en ny bredside mod Tyskland, NATO, USA og andre, der ifølge ham er ansvarlige for krisen i nabolandet Ukraine.

Putin forklarer også for første gang, hvorfor han lukkede sin sorte labrador ind i mødelokalet, da den tyske kansler Angela Merkel, der er kendt for sin angst for hunde, var på officielt besøg i Rusland.

Putin bruger det meste af interviewet på at forsvare sin annektering af Krim-halvøen. Russiske tropper omringede militærbaser og besatte regeringsbygninger på den ukrainske halvø i slutningen af februar 2014.

De skete for at sikre befolkningens »demokratiske rettigheder«, siger den russiske præsident.

»Vi brugte de væbnede styrker udelukkende for at holde de 20.000 ukrainske tropper i området fra at blande sig i folkets frie meningstilkendegivelse,« siger Putin.

Rusland annekterede Krim efter en omstridt folkeafstemning to uger senere.

»Napoleon sagde engang, at retfærdighed er Guds billede på jord. Sådan er Krims genforening med Rusland en retfærdig beslutning,« siger Putin.

Annekteringen mødte fordømmelse fra det meste af verden. Kun Nordkorea, Cuba, Afghanistan, Nicaragua og Syrien anerkender i dag Krim som en del af Rusland. Men ifølge Putin var det nødvendig at trække nye grænser på europakortet, fordi ukrainske »nationalister« havde taget magten i nabolandet.

»For mig er det vigtige ikke territorier og grænser, men menneskers skæbner,« siger Putin.

Netop den slags formuleringer har skabt frygt i flere af Ruslands nabolande, ikke mindst i de baltiske lande, der også har store russiske mindretal.

Krisen på Krim udløste siden en væbnet konflikt i det østlige Ukraine. Den har indtil nu kostet over 9.000 livet og ført til vestlige sanktioner mod russiske virksomheder og personer mod forbindelse til Putins inderkreds.

Ifølge Putin er sanktionerne »dumme og skadelige« for både Rusland og Europa.

Den dybere årsag til den sikkerhedspolitiske krise i Europa ser Putin i NATOs udvidelse af alliancen med lande i Central- og Østeuropa efter Sovjetunionens opløsning i 1991.

»NATO og USA ønskede en total sejr over Sovjetunionen. De ønskede at sidde på tronen i Europa. Men nu sidder de der, og vi taler om alle disse kriser, som vi ellers ikke ville have,« siger Putin.

Interviewet giver samtidig et indblik i et verdensbillede, hvor Ruslands fjender lurer overalt. Putin beskylder anti-russiske kræfter for at støtte terrorgrupper i Rusland i et forsøg at flå landet fra hinanden. Og han anklager medierne i Tyskland, Europas største økonomi, for i virkeligheden at være styret af USA.

Forholdet til den tyske kansler, Angela Merkel, beskriver Putin dog som »professionelt« og åbent.

Den russiske præsident afviser samtidig, at han forsøgte at intimidere Merkel ved at udnytte hendes velkendte angst for hunde under et besøg i Rusland i 2007.

For rullende kamera blev Putins store labrador, Koni, dengang lukket ind i lokalet midt under et pressemøde. Merkel, der blev bidt af en hund som ung, var synligt utilpas.

Putin sad med spredte ben og smilede. »Den skal nok opføre sig ordentligt,« sagde han.

Tyske diplomater var rasende over episoden. I interviewet siger Putin, at han slet ikke anede, at Merkel var bange for hunde.

»Jeg vidste intet om dette. Jeg ønskede tværtimod at gøre hende det behageligt, da jeg viste hende min hund. Jeg forklarede og undskyldte bagefter for dette,« siger Putin til Bild.