Putin alene i sin verden

Lederne fra de andre sejrsmagter fra Anden Verdenskrig blev væk, da Rusland med Vladimir Putin i spidsen fejrede 70-året for sejren over Nazityskland.

Vladimir Putin på den Røde Plads i Moskva lørdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANATOLY MALTSEV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

RUSLAND: Den russiske præsident Putin havde sin kinesiske kollega Xi Jinping ved sin side på podiet over Den Røde Plads, der lørdag var rammen om en storstilet parade og markeringen af 70-året for sejren over Nazityskland.

Men ingen af lederne fra de allierede lande under Anden Verdenskrig var kommet til Moskva. Kulden mellem Vesten og Rusland, på grund af Ruslands rolle i Ukraine, er så skarp, at der blot mødte 20 ud af de 70 statsledere op, som var inviteret.

Vladimir Putin med den kinesiske præsident, Xi Jinping ved sin side. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alexander Zemlianichenko.

Moskovitter på gaden og langs pladsen blev sammen med gæster og generaler på podiet vidner til en magtdemonstration af de helt store, hvor det russiske militærs isenkram blev vist i luften og på pladsen. Det gjaldt blandt andet den nyeste kampvogn Armata T-14, men også missilsystemer og interkontinentale raketter med tre atomsprænghoveder blev vist frem.

Samtidig marcherede store kolonner af soldater med ansigterne vendt mod præsident Putin forbi, og som et ekstra og overraskende indslag deltog også en deling kinesiske soldater i paraden. Ingen kinesiske soldater har før marcheret på Dem Røde Plads. Ifølge Reuters skete det for at understrege de stadig tættere bånd mellem Rusland og Kina.

Præsident Putin takkede i sin tale Den Røde Hær og henviste til de ofre, som den havde bragt under krigen - der kostede 26 millioner sovjetborgere livet.

Han takkede også Storbritanniens, Frankrigs og USAs folk for deres indsats, men rettede ifølge Reuters også endnu engang et uadresseret angreb mod USA og Vesten som helhed.

»De basale principper i internationalt samarbejde er stadig oftere blevet ignoreret gennem de seneste årtier, hvor vi ser forsøg på at skabe en unipolar verden,« lød det fra Putin.

Søndag mindes russerne også deres døde. Det sker i forbindelse med en kransenedlæggelse ved et krigsmindesmærke.

Her ventes blandt andre den tyske kansler, Angela Merkel, at deltage og mødes med Putin til en arbejdsfrokost.