Polens tidligere finansminister: Trumps aflysning afslører en »sørgelig virkelighed for os alle«

En kategori 4-orkan har kurs mod Florida, og Trump har for anden gang denne måned aflyst et statsbesøg til Europa. I Polen kan det ødelægge regeringens illusioner om et tættere forhold med USA, mener den tidligere finansminister.

Polens præsident Andzej Duda besøgte Donald Trump i Det Hvide Hus i juni. Med besøget i Polen håbede han, at forholdet til USA kunne blive endnu tættere. Nu er en orkan imidlertid kommet i vejen for Trumps besøg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Leah Millis/Reuters/Ritzau Scanpix

Trumps aflysning af et statsbesøg i Polen er »koldt vand« i ansigtet på regeringslederne i partiet Lov og Orden (PiS). Sådan analyserer i hvert fald den tidligere finansminister Jacek Rostowski aflysningen, som fandt sted blot 48 timer, inden præsidenten skulle på weekendbesøg i Polen.

Han skriver på Twitter, at det kan smadre regeringens »illusioner om denne amerikanske præsident« som en tættere allieret end tidligere amerikanske præsidenter. Og aflysningen afslører en »sørgelig virkelighed for os alle«, skriver han:

»Florida er vigtigere end Polen. Trump har andre, egne prioriteter. At besøge Polen ved 80-årsjubilæet for udbruddet af Anden Verdenskrig er tydeligvis ikke én af dem.«

Torsdag forklarede præsident Donald Trump, at han ville blive hjemme i USA for at holde øje med den orkan, der ventes at ramme Florida i løbet af weekenden. Det var ellers meningen, at Trump skulle have deltaget i 80-årsjubilæet for Anden Verdenskrig i Polen.

Undervejs skulle han mødes med repræsentanter for den polske regering, præsident Andrzej Duda og premierminister Mateusz Morawiecki. Det bliver nu Trumps vicepræsident, Mike Pence, der må af sted til Polen i stedet.

Men Trump får heller ikke meget ud af at mødes med regeringspartiet, antyder Polens tidligere vicepremierminister, Roman Giertych på Twitter.

»Trump har sikkert vurderet, at PiS vil tabe valget,« skriver Polens tidligere vicepremierminister, Roman Giertych, på Twitter – og henviser her til det parlamentsvalg, der skal finde sted i oktober.

Orkanen Dorian ventes at ramme Floridas østkyst mandag morgen med voldsomme regnmængder og vindhastigheder på over 200 kilometer i timen. Til den tid vurderes orkanen at kunne være en kategori 4-storm. Det er den næsthøjeste kategori, og orkaner af den størrelse kan forårsage »katastrofisk skade«, skriver National Hurricane Center.

Derfor vil Donald Trump blive hjemme. Han vil være sikker på, at alle regeringens ressourcer er fokuseret på den kommende orkan, forklarede han torsdag.

»Det bliver en meget stor orkan, måske en af de største,« skrev præsidenten på Twitter kort inden sin aflysning.

Floridas guvernør, Ron DeSantis, erklærede undtagelsestilstand onsdag på grund af kommende orkan.

Donald Trump er tidligere blevet kritiseret for sin ageren under orkanen Maria, der i 2017 ramte Puerto Rico og kostede 3.000 menneskeliv. Tidligere har det også tydet på, at orkanen Dorian ville ramme Puerto Rico i løbet af weekenden.

Det var, da den skiftede kurs til Florida, at Trump aflyste sit besøg til Polen – og det får han kritik for nu. Florida er en vigtig svingstat ved præsidentvalget i 2020.

Selv om det ikke er uhørt, at en præsident aflyser et statsbesøg, når en mulig katastrofe truer hjemlandet, kan Trumps aflysning alligevel vise sig at blive en skuffelse for regeringen i Warszawa.

Regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) kommer godt ud af det med Trump, og det er i øvrigt en af de få europæiske regeringer, der lever op til Trumps krav om, at alle europæiske NATO-lande bruger mindst to procent af bruttonationalproduktet på militæret.

Besøget var en mulighed for, at de to lande kunne blive endnu tættere. Forud for besøget har Trump og den polske regering blandt andet drøftet, at Polen skulle overtage 1.000 amerikanske soldater fra Tyskland, sådan som Trump selv og hans ambassadører i de to lande har truet med.

Polen har desuden foreslået Trump at bygge et »Fort Trump« i Polen.