OVERBLIK: Syrere vælger nyt parlament i amputeret valg

3500 kandidater stiller op ved parlamentsvalget i Syrien, men i Vesten stemples valget som ugyldigt.

Læs mere
Fold sammen

Damaskus: Det er langtfra alle syrere, som kan og vil stemme, når styret i Damaskus onsdag afholder valg til det nationale parlament.

* Folkeforsamlingens 250 sæder skal besættes. Oprørere har imidlertid kontrol over Raqqa og Idlib, og man kan derfor ikke afvikle valg i de to provinser.

* Ifølge nyhedsbureauet AFP er der kun valg i omkring en tredjedel af landet, hvor cirka 60 procent af befolkningen bor.

* Der meldes om 7200 åbne valgsteder. De åbnede klokken syv, klokken seks dansk tid, og valgkommissionen har planlagt at holde dem åbne i 12 timer.

* Det er det andet parlamentsvalg, siden krigen brød ud i 2011. 3500 kandidater stiller op.

* I Vesten afvises valget som ugyldigt. En talsmand for det amerikanske udenrigsministerium siger, at "valget ikke repræsenterer det syriske folks vilje".

* Rusland, som er allieret med præsident Bashar al-Assads styre, støtter parlamentsvalget.

* Mens syrere stemmer i Syrien, mødes repræsentanter for styret og oppositionen i Genève for at forsøge at nå videre med fredsprocessen.

* Lederen af den FN-styrede proces, diplomaten Staffan de Mistura, tillægger ikke valget i Syrien betydning.

* Ifølge Mistura er det første legitime valg det, som ifølge FN's Sikkerhedsråd bør afholdes inden halvandet år under overvågning af internationale observatører.

Kilder: AFP og dpa

/ritzau/