Over én million marcherer for solidaritet i Lysets By

Op mod 1,5 millioner mennesker er gået på gaden i en solidaritetsmarch i Paris for at tage afstand fra terror.

FRANKRIG: Op mod halvanden million mennesker og adskillige statsledere gik søndag på gaden i Paris for at udvise solidaritet med de dræbte i de seneste dages terrorangreb i den franske hovedstad. Det oplyser den franske politiker François Lamy, der har været med til at arrangere søndagens solidaritetsmarch.

»Fantastisk, Frankrig! Jeg har fået fortalt, at der kan være mellem 1,3 og 1,5 millioner i Paris,« skriver François Lamy på det sociale medie Twitter.

Marchen startede ved Place de la République, hvor statsledere fra hele verden gik arm i arm. I første række var blandt andre den danske statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg, den tyske kansler, Angela Merkel, og den franske præsident, François Hollande.

Også den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, og den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, var rejst til Paris for at tage afstand fra onsdagens angreb på satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris og de efterfølgende dages terrorhandlinger og gidseltagninger, som bragte dødstallet op på 17.

»I dag er Paris verdens hovedstad,« sagde præsident François Hollande før marchen og fortsatte:

»Hele landet vil rejse sig.«

Paris’ ikoniske gader blev malet sorte af mennesker, da marchen rykkede frem. Nyhedsbureauet AFP skriver ifølge Yahoo News, at flere af de fremmødte brød ud i tårer, da de samledes under et banner med slagord for ytringsfrihed.

»Charlie, Charlie,« lød tilråbene fra menneskemængden som hyldest til satirebladets dræbte tegnere.

Andre steder i landet var anslået 900.000 franskmænd sent søndag eftermiddag på gaden for at tage afstand fra terrorhandlinger.