Østrigs regering er endt i slagsmål over et digt: Det er »dybt racistisk«

En østrigsk viceborgmester har skrevet et digt, hvori han sammenligner mennesker med rotter. Nu beder kansleren sin regeringspartner om at tage øjeblikkelig afstand fra digtet.

Østrigs kansler, Sebastian Kurz, har langet ud efter sine regeringspartnere i højrepartiet Austrian Freedom Party (FPÖ), efter at partiets ungdomsafdeling har trykt et digt, der sammenligner mennesker med rotter. Han vil have en grundig forklaring og øjeblikkelig afstandtagen. Men det får han ikke. Fold sammen
Læs mere
Foto: ARIS OIKONOMOU

Østrigs kansler, Sebastian Kurz, har bedt sine regeringspartnere i Østrigs højreorienterede Frihedsparti (FPÖ) om en grundig forklaring.

Hvorfor har ungdomsafdelingen af deres parti trykt et så »afskyeligt« og »dybt racistisk digt« som det, der i weekenden blev bragt i det lokale partiblad i Adolf Hitlers fødeby Braunau am Inn?

Digtet, der hedder »Die Stadtratte« (Byrotten, red.), sammenligner blandt andet flygtninge og migranter med fremmede rotter, skriver Politico.

»Nøjagtigt ligesom vi lever hernede, må andre rotter, der kommer som gæster eller migranter, dele vores livsstil med os, ellers må de hurtigt tage herfra,« står der i digtet, som også forklarer, at »hvis du blander to kulturer, svarer det til at ødelægge dem begge.«

Det er viceborgmesteren i Braunau am Inn, Christian Schilcher, som også er medlem af FPÖ, der står bag digtet. Han har forklaret, at hensigten med digtet var at beskrive forandringer, som »jeg selv og andre med rette kritiserer«, fra en rottes perspektiv.

Og det er ifølge Kurz både »afskyeligt, umenneskeligt og dybt racistisk« at skrive sådan – og FPÖ må omgående komme med en forklaring og øjeblikkeligt tage afstand fra digtet, siger han ifølge Politico.

De østrigske socialdemokraters partileder, Pamela Rendi-Wagner, har sammenlignet digtet med »nazipropaganda«, skriver BBC.

Fra forfatteren selv har der hurtigt lydt en undskyldning for at sammenligne mennesker med rotter. Det var ikke hans mening at »såre eller fornærme nogen« med digtet, skriver BBC.

FPÖs vicekansler og partileder, Heinz-Christian Strache, som sidder i Østrigs regering, har imidlertid hverken villet undskylde for eller forklare digtet. Han skriver i stedet på Facebook, at kanslerens kommentarer er del af en valgkampagne mod FPÖ.

»Det viser kun, at vores politiske konkurrenter er særligt nervøse inden det europæiske valg,« skriver han.