Østrigs asylstramning kan udløse opgør i EU

Et nyt udkast til asylstramninger skal give Østrig mulighed for at afvise flygtninge ved grænsen. Om nødvendigt er Østrig klar til at forsvare sig ved EU-domstolen.

Østrigs kansler, Christian Kern. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Østrigs regering er nu klar med et forslag til yderligere asylstramninger. Og det er et forslag, der bringer alpelandet på kant med internationale aftaler.

Tidligere på ugen nåede den østrigske regering efter længere tids forhandlinger frem til et udkast til de omstridte stramninger: Skulle antallet af asylansøgere mod regeringens forventning i år overstige 37.500, planlægger regeringen i Wien at indføre en nødforordning, der giver myndighederne mulighed for at afvise asylansøgere ved grænsen til Østrig.

Uden at kommentere Østrigs asylloft har Lars Løkke Rasmussen tidligere rost Østrigs regering for en rea­listisk og pragmatisk tilgang til EUs migrationspolitiske udfordringer. Forud for EU-topmødet næste uge i Bratislava i Slovakiet, hvor stats- og regeringscheferne mødes for at diskutere EUs kurs efter Brexit, besøger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sin østrigske kollega, kansler Christian Kern, i Wien.

Og trods kritik fra EU og nødhjælpsorganisationer står den østrigske regering fast på, at udspillet er nødvendigt for at undgå en gentagelse af flygtningekrisen i september sidste år.

»Det må står klart for hver: Migrationsstrømmene har ingen chance for at nå til Østrig,« sagde indenrigsminister Wolfgang Sobotka tidligere på måneden.

Regeringen i Wien har nu overladt udkastet til juridiske eksperter, der inden for en måned skal vurdere, hvordan stramningerne kan gennemføres uden at stride imod EU-ret såvel som den europæiske menneskerettighedskonvention.

Indtil videre hersker der også intern uenighed i den østrigske regering om, hvornår nødforordningen eventuelt skal aktiveres. Flere konservative ministre ønsker at aktivere nødgrænsekontrol, inden asylloftet er overskredet, mens den socialdemokratiske regeringspartner først vil skride til handling, når flere end 37.500 personer har søgt om asyl i Østrig.

Uanset hvad vil Østrig møde modstand fra EU. Allerede i januar kritiserede formanden for EU-domstolen, Koen Lenaerts, de østrigske planer om et asylloft som uforenelige med gældende EU-ret.

I udkastet understreger den østrigske regering derfor, at nødforordningen flugter med EU-regler, der giver medlemslande ret til at lukke grænserne for at sikre den offentlige orden. Foreløbig håber den østrigske regering imidlertid, at det ikke bliver nødvendigt at aktivere den omstridte forordning. I slutningen af august havde 27.000 flygtninge og migranter søgt om asyl i Østrig.