Nye demonstrationer venter Hamborg i dag

Fredagens voldsomme demonstrationer, der blandt andet har ført til knap 200 sårede betjente, afløses i dag af nye demonstrationer, hvor endnu flere forventes at deltage.

Demonstranter angribes med vandkanoner under nattens demonstrationer i Hamborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christof Stache
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hamborg har ikke ligefrem været sig selv de seneste døgn under G20-topmødet. Tusinder af demonstranter har forvandlet gaderne til et sandt mareridt for landets ordensmagt, der, på trods af en styrke på mere end 20.000 politifolk, melder om knap 200 sårede betjente.

Optøjerne har ført til anholdelser af omkring 100 demonstranter, men det er endnu usikkert, hvad der vil ske med de anholdte. Det er dog sikkert, at de anholdte har bidraget til, at Hamborgs gader har været alt andet end fredelige. Brændende biler og smadrede butikker er bare noget af det, der nu står tilbage som resultat af de ophedede demonstrationer.

For at bekæmpe optøjerne har tysk politi måttet gøre brug af vandkanoner, knipler, tåregas og pebersprays, men også andre delstater har måttet sende forstærkninger til Hamborg for at bevare kontrollen over situationen. Tysk politi lægger ikke skjul på, at hårde metoder er taget i brug.

»Det, vi har set, har intet at gøre med udøvelsen af grundlæggende rettigheder. Hvordan skulle man ellers møde demonstranterne?« siger en talsmand for tysk politi.

Det vides endnu ikke, hvor mange demonstranter, der er blevet såret. Det forlyder dog, at demonstranterne har gjort brug af egne interne paramedicinere, for på den måde at kunne frigøre sig og ikke være afhængig af udefrakommende hjælp. Det skriver det tyske medie Zeit.

Arrangørerne bag demonstrationen »Velkommen til helvede« tager afstand fra de voldsomme optøjer. Talsmand for demonstrationen, Andreas Blechschmidt, siger, at protesterne og blokaderne var i orden og efter hensigten, men at eskaleringen omkring Schanzenviertel ikke har været okay. Han kalder det »meningsløs vold« og tager afstand fra den del af det. Det oplyser det tyske medie Spiegel.

I dag venter så nye demonstrationer, denne gang under parolen »Grænseløs solidaritet i stedet for G20«, hvor op mod 100.000 demonstranter forventes at deltage. Demonstrationen forventes at blive langt større end »Velkommen til helvede«, og den starter kunsthallen Deichtorhallen klokken 11.00.

Det forventes, at demonstrationen slutter igen sidst på eftermiddagen ved Millerntorplatz.

Om det går så vel, må vi vente at se.