Putin og Trump drøftede våbenhvile i Syrien

Det første møde mellem de to præsidenter var professionelt. Og måske er en våbenhvile på vej i den sydvestlige del af Syrien

Mødet mellem de to præsidenter, Vladimir Putin og Donald Trump har været imødeset med spænding. udenrigsminister Rex Tillerson og hans russiske kollega, Segej Lavrov, og så to tolke. Men det var to særdeles rutinerede personer, der sad i møderummet på et hotel i Hamburg overfor Trump og Tillerson. Lavrov og Putin har begge haft deres poster i mange år. Både Tillerson og Trump er i diplomatiske sammenhænge uprøvede, hvilket har optaget især de amerikanske medier meget. BMINTERN - US President Donald Trump (C-R) and Russia's President Vladimir Putin (C-L) hold a meeting on the sidelines of the G20 Summit in Hamburg, Germany, on July 7, 2017. / AFP PHOTO / SAUL LOEB Fold sammen
Læs mere

De pjækkede begge fra den del af G20-mødet, som handlede om klima for at gå i enrum og tale med hinanden. For første gang nogensinde. Den amerikanske præsident, Donald Trump, har flere gange understreget, at han aldrig har mødt Ruslands præsident, Vladimir Putin. Nu skulle det være.

Det første officielle møde efter præsidentvalget gik tilsyneladende godt trods spændinger op til mødet. »Det er en ære at mødes med dig«, lød det fra en høflig Trump inden det lukkede møde. Og Putin svarede lige så venligt: »Jeg er glad for at møde dig personligt. Kontakter via telefonen vil aldrig være det samme«.

Der var kun seks personer til stede. De to præsidenter, udenrigsminister Rex Tillerson og hans russiske kollega, Segej Lavrov, og så to tolke. Men det var to særdeles rutinerede personer, der sad i møderummet på et hotel i Hamburg overfor Trump og Tillerson. Lavrov og Putin har begge haft deres poster i mange år. Både Tillerson og Trump er i diplomatiske sammenhænge uprøvede, hvilket har optaget især de amerikanske medier meget.

»Sådanne møder vil altid være meget høflige og imødekommende fra begge sider. Det er første gang, de mødes, og der er ingen grund til på forhånd at spænde ben for et godt forhold,« sagde en diplomat til Berlingske inden mødet.

Omvendt kan Trump heller ikke gå ud af mødelokalet med hænderne over hovedet. Det vil vække mistanke hjemme om, at han ikke har rent mel i posen i forhold til Putin.

Det amerikanske nyhedsbureau AP citerede en anonym kilde for, at en af de konkrete ting, der kan komme ud af mødet, er en våbenhvilke i den sydvestlige del af Syrien.

Sjældent har et møde været ventet med så stor spænding. Hele den amerikanske valgkamp har været en stor spekulation i, hvorfor Trump aldrig kritiserede den russiske præsident. Hackningen af præsidentvalget har yderligere skabt mistillid til motiverne bag Trumps »begejstring« for Putin. Trump understregede selv inden mødet, at han formentlig ikke ville tage det spørgsmål op, da undersøgelserne stadig foregår, og »sagen ikke er helt belyst endnu«.

Men allerede ved starten af G20-mødet stod det klart, at Trump og Putin ville forsøge at få det personlige møde til at fungere så gnidningsfrit som overhovedet muligt. Trump mødtes kort med Putin allerede ved velkomstceremonien i Hamburg og gav først den russiske præsident et grundigt håndtryk. Lidt senere fik Putin et venskabeligt klap på ryggen.

Ganske vist havde Trump under et besøg i Polen dagen før kaldt Rusland for en destabiliserende faktor. Og ganske vist meddelte Trump ved samme lejlighed, at USA vil sende såkaldte Patriot-missiler til Polen. Men selv om Trump det seneste døgn har uddtalt sig langt mere kritisk om Ruslands politik i Ukraine og i Syrien, så virkede det som om, at de ønskede at bruge det første møde til at lære hinanden at kende.

En ny start

Diplomater siger, at Putin er professionel og ved, at han skal prøve at få forholdet til USA forbedret, efter at det kuldsejlede under Trumps forgænger, Barack Obama.

De fleste præsidenter har forsøgt en ny start med Rusland. Men sjældent er det lykkedes at fastholde et godt forhold. Trump selv har gentagne gange sagt, at det er hans hensigt at starte forfra, ikke mindst fordi Rusland og USA har en fælles interesse i at få afsluttet borgerkrigen i Syrien.

De har bare ikke det samme mål. Rusland vil bevare den syriske præsident, Bashar al-Assad, ved magten. USA støtter oprørerne og bekæmper i øvrigt Islamisk Stat i Syrien på et helt andet niveau end russerne. Og endelig er spørgsmålet om Ukraine blevet aktuelt, fordi Trump i Polen har kritiseret Rusland.

Topmødet slutter i dag. Men det står klart, at der stadig er svære forhandlinger om frihandel, som Trump ikke er begejstret for. Især var deltagerne på mødet særdeles bekymret for, om Trump i løbet af få dage vil gennemføre en straftold eller en kvoteordning på importen af stål for at sætte gang i den amerikanske stålindustri som lovet i valgkampen.

Hvis Trump vælger det, så er EU ifølge formanden for EU-Kommssionen, Jean-Claude Juncker, klar med et svar.

»Vi vil svare igen, hvis det er nødvendigt, men vi håber naturligvis ikke, at det kommer så vidt,« sagde han på G20-topmødet.

EU har en liste over amerikanske varer, som kan blive ramt af en gengældelse – deriblandt bourbon-whisky fra den amerikanske stat Kentucky, som er hjemsted for den fremtrædende republikanske politikere, Mitch McConnell, som samdig er formand for Senatet. Men listen er lang og inkluderer også landbrugsvarer.

Trump forsøger at dække sig ind under begrebet »strategiske hensyn«, fordi den amerikanske stålproduktion er forsvundet mange steder i USA på grund af billig udenlandsk stål og har derfor kostet mange arbejdspladser. Det efterlader USA uden en stor hjemmeproduktion af stål. Det kan gøre USA sårbar i en konfliktsituation.

Selv om det oprindeligt har været en kinesisk overproduktion i statsstyrede virksomheder, der har skabt problemet, så vil en amerikansk aktion koste andre lande dyrt blandt andet Tyskland, Argentina, Japan og Sydkorea. Derfor skal der findes en løsning.

»Vi arbejder ud fra en erkendelse af, at handel skal være fri og fair«, sagde den tyske forbundskansler, Angela Merkel. Hun lagde ikke lagt skjul på, at netop dette vigtige punkt om frihandel har skabt en stor diskussion på mødet.

»Vi må alle vente på slutkommunikeet i morgen. Forhandlingerne fortsætter,« sagde Merkel.

Klimaforhandlingerne gik ifølge hende dog godt, og alle – også USA – bidrog ifølge hende til diskussionen. Trump har ellers sagt, at USA ikke længere er med i klima-aftalerne.