Nobelprismodtager i økonomi er æresdoktor i Danmark

Nobelpristagere har en finger med i alt fra lejekontrakter til bonusordninger. Den ene er dansk æresdoktor.

Thomas Sjöström, Goran K. Hansson og Per Strömberg præsenterer årets nobelpris i økonomi, der går til Oliver Hart og Bengt Holmström. Scanpix/Jonathan Nackstrand Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stockholm. Mandag modtog amerikaneren Oliver Hart og finnen Bengt Holmström årets Nobelpris i økonomi for deres arbejde med kontraktteori. Og duoens amerikanske del har såmænd en dansk forbindelse.

Oliver Hart er nemlig æresdoktor på CBS i København.

Derfor er det også forhåbningen, at nobelprismodtageren kommer til CBS' 100-års-jubilæum til næste sommer, fortæller professor ved CBS Henrik Lando, der kender Oliver Hart personligt.

Prisen er givet for forskernes arbejde med kontraktteori. Og selv om kontraktteori måske lever en tilværelse under radaren i den brede offentlighed, så har det ifølge Henrik Lando betydning for de flestes hverdag.

- Kontrakter er jo alle steder i økonomien, siger han.

Det er, uanset om du får en ansættelse, skal hyre nogle håndværkere eller skrive under på en lejekontrakt.

Her har Oliver Hart og Bengt Holmström blandt andet beskæftiget sig med, hvad parterne stiller op, hvis der opstår noget uventet, forklarer Henrik Lando.

Det kaldes såkaldte ufuldstændige kontrakter, der forsøger at tage højde for uventede hændelser, forklarer han.

I den sammenhæng har de to økonomers arbejde været med til at nedfælde nogle principper - med ejerskab i centrum i særligt Harts bidrag.

- De, der ejer, har en større forhandlingsmagt, når der sker noget uventet. Man kan tale om, at ejerskab sikrer indflydelse på, hvilke handlinger der skal foretages, når der sker noget, som kontrakten ikke specificerer.

Selv om arbejdet i høj grad er teoretisk, kan det bruges i praksis. Som et eksempel fremhæver CBS-professoren aftaler om partnerskab mellem det offentlige og private parter.

- Det går så tit galt. Så hvis man skal prøve at undgå de her skandaler i både de store anlægskontrakter og it-kontrakter, så er man nødt til at tage udgangspunkt i de her ufuldstændige kontrakter, siger Henrik Lando.

- Man er også nødt til at tage højde for, hvilke måde leverandørerne er aflønnet på. Hvordan deres incitamenter ser ud? Her har Holmström leveret nogle grundlæggende bidrag, fortæller Henrik Lando.

Nobelprisen i økonomi blev indstiftet i 1968 af Sveriges Riksbank. Den blev uddelt første gang i 1969, og er siden blevet uddelt 47 gange.

/ritzau/