Nobelpristageres forskning har banet vej for nye opdagelser

Tre britiske forskere har åbnet for forståelse af nye kvantemekaniske effekter, siger dansk forsker.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er tre britiske forskere, der har modtaget og deler årets nobelpris i fysik. Prisen har forskerne fået for deres forskning inden for faststoffysik.

Lektor ved Niels Bohr Instituttet Brian Møller Andersen, der forsker i faststoffysik, kalder deres forskning for banebrydende.

- Forskere har studeret de her tre herrers arbejde meget intenst, og det har hjulpet til, at vi nu har opdaget og forstået de nye materialer, som hedder topologiske isolatorer og topologiske superledere, fortæller Brian Møller Andersen.

Han forklarer, at de tre forskere har beskrevet, hvordan elektroner bevæger sig i faste stoffer. Måden, de har beskrevet det på, var med topologi.

Topologi er en gren af matematikken, der handler om geometri og form.

- De forstod for første gang, at den måde, som kvantemekanikken har sørget for, at elektroner bevæger sig i nogle materialer, kan vi bedst forstå ved at bruge topologi.

- Helt overordnet har deres forskning åbnet for forståelse af nye kvantemekaniske effekter i faste stoffer, forklarer han.

Nobelpriskomitéen har besluttet, at den ene halvdel af prisen går til David J. Thouless, mens de to kolleger F. Duncan Haldane og J. Michael Kosterlitz skal dele den anden halvdel.

De tre briter er alle tilknyttet amerikanske universiteter.

Thouless arbejder på University of Washington i Seattle, Haldane forsker ved universitetet Princeton og Kosterlitz ved Brown University i Providence.

De tre britiske forskeres opdagelser kan ifølge nobelpriskomitéen måske bruges i nye generationer af elektronik, i superledere eller i kvantecomputere i fremtiden.

Prisen er på otte millioner svenske kroner, hvilket svarer til 6,2 millioner danske kroner.

/ritzau/