NGOer om klimaforandringer: Vi kan stadig undgå det værste

Ny FN-rapport gør status over verdensklimaets tilstand, og konklusionen er klar: Klimaændringerne spinner ud af kontrol, hvis ikke udledningen af CO2 bringes ned.

Foto: Brian Bergmann

Klimapanelets rapport efterlader ingen tvivl, og verdens ledere må handle hurtigst muligt.

Sådan lyder meldingen fra toneangivende organisationer på et pressemøde, efter FNs Klimapanel, IPCC, i dag har udfærdiget en såkaldt 'opsamling for beslutningstagere', der på 40 sider sammenfatter verdensklimaets tilstand, og hvad der kan gøres for at begrænse eller stoppe klimaforandringerne.

Som Alden Meyer fra Foreningen for Bekymrede Forskere konstaterer på baggrund af klimapanelets rapport:

»Det videnskabelige grundlag har aldrig nogensinde været mere klart. Tiden til at handle er lige nu,«.

Ifølge rapporten fra FNs Klimapanel ser verden allerede nu flere steder konsekvenserne af klimaforandringerne, som ifølge rapoprten i høj grad går ud over de mindst bemidlede i verdenssamfundet.

»Der kommer til at være tab og uoprettelige skader, uanset hvad vi gør på nuværende tidspunkt,« siger Harjeet Singh fra ngo'en ActionAid, som arbejder for at mindske fattigdom og udbrede menneskerettigheder.

Harjeet Singh peger på, at der er brug for både at tøjle udledningen af drivhusgasser, men at der på samme tid er brug for en styrket indsats for at hjælpe udsatte områder med at tilpasse sig.

»Oversvømmelser, cykloner, vandstigninger og tørke vil blive så ekstreme og skabe uoprettelig skade, som mennesker og økosystemer ikke kan tilpasse sig. Det er derfor, at udviklingslande kræver håndgribelige tiltag for at støtte de samfund, som bliver ødelagt af klimaændringer, som de ikke selv har nogen skyld i,« siger Harjeet Singh.

»Og jo mere vi udskyder det, jo sværere bliver det at håndtere. Det akutte behov for tilpasning for kan simpelthen ikke ignoreres. Men vi kan stadig undgå det værste,« tilføjer han.

Samme positive udmelding i rapporten hæfter Kaisa Kosonen fra Greenpeace sig ved:

»Det er vigtigt at understrege, at rapporten viser, at vi stadig kan begrænse den globale opvarmning,« siger hun og peger på, at det ikke længere handler om at begrænse udledningen af CO2, men om helt at stoppe den.

»For første gang giver klimapanelet os et CO2-budget og sætter en grænse for, hvor meget vi kan udlede og stadig holde os inden for temperaturstigningen på to grader celsius. Derudover kommunikerer IPCC i rapporten, at vi ikke længere arbejder med at et scenarie, hvor vi behersker udledningen. Vi er simpelthen nødt til helt at sætte en stopper for den,« siger Kaisa Kosonen.

Ifølge Sam Smith fra Verdensnaturfonden, WWF, er den største overraskelse, at klimapanelet i rapporten adresserer omkostningerne ved at nedbringe eller stoppe udledningen af drivhusgasser. Og om vi overhovedet har råd til at bekæmpe klimaændringer.

»De har en meget kompliceret måde at sige det på, men pointen er klar: hurtig, gennemtænkt, koordineret og effektiv handling mod klimaændringer, ville kun barbere en brøkdel af den globale økonomiske vækst af,« siger Sam Smith og tilføjer:

»Samtidig er det et faktum, at vi ikke har råd til at lade være.«