Endelig klimarapport: Faren fra klimaændringer er overhængende

Menneskeskabt global opvarmning er i risiko for at gøre uoprettelig ødelæggelse på verdensklimaet, men det er ikke for sent at begrænse skaderne, lyder det i ny IPCC-rapport.

Rajendra Pachauri, Chair of the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), briefs the media on the Task Force on National Greenhouse Gas Inventories at the United Nations European headquarters in Geneva June 7, 2012. REUTERS/Denis Balibouse (SWITZERLAND - Tags: POLITICS ENVIRONMENT HEADSHOT) Fold sammen
Læs mere
Foto: DENIS BALIBOUSE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klimaet er under forandring; temperaturen på kloden og i havene stiger, lige som vandstanden som følge af smeltende is.

Den stadig større menneskelige indflydelse på klimaændringerne er heller ikke længere til at tage fejl af, og lykkes det ikke at tøjle udledningen af drivhusgasser på globalt plan,  vil det øge risikoen for alvorlige og uoprettelige skadesvirkninger for både mennesker og økosystemet.

Sådan lyder konklusionen i den netop offentliggjorte såkaldte synteserapport fra FNs Klimapanel, IPCC, som i ugens løb har holdt møde i København på Tivoli Hotel.

Her er repræsentanter fra 195 lande i ugens løb gjort status over verdensklimaets situation med udgangspunkt i den tilgængelige videnskab på området. Formålet med IPCC-rapporten er først og fremmest at klæde verdens ledere på til at træffe politiske beslutninger angående indsatsen for at begrænse klimaændringerne.

Og i den forbindelse er der gode nyheder at finde i rapporten:

»Vi har midlerne til at begrænse klimaændringerne,« siger Rajendra Pachauri, formand for FNs Klimapanel i en pressemeddelelse.
»Der er mange løsninger, og de giver mulighed for fortsat økonomisk og menneskelig udvikling. Det eneste, vi har brug for, er viljen til forandring, som vi stoler på vil blive motiveret af viden og forståelse af videnskaben omkring klimaændringerne,« lyder det videre fra formanden, som forklarer, at det videnskabelige grundlag for at træffe beslutning om at handle på forandringerne i klimaet, »aldrig har været mere klart«.

»Vi har meget lidt tid, før muligheden for at holde den globale opvarmning under to graders celsius. Hvis vi skal have en god chance for det, og for at det skal være til at betale, skal vores udledning falde med 40 til 70 procent globalt set mellem 2010 og 2050, og falde til nul eller mindre i 2100,« siger Rajendra Pachauiri.

»Vi har muligheden, og valget er i vore hænder,« tilføjer han.

Menneskeskabt global opvarmning

Rapporten udtrykker i betydeligt stærkere vendinger end tidligere, at den globale opvarmning sker som følge af den menneskeskabte udledning af CO2 og andre drivhusgasser. Ophobningen af disse gasarter i atmosfæren har ifølge rapportens »opsummering for beslutningstagere« ikke været lige så store som i dag i 800.000 år.

Derudover er det ifølge rapporten »ekstremt sandsynligt«, at udledningen af CO2 »har været den dominerende årsag til den observerede opvarmning siden midten af det 20. århundrede«.

Konklusionen omkring den menneskeskabte udledning af drivhusgasser lyder på, at jo længere tid udledningen fortsætter ukontrolleret, jo mere omfattende bliver den globale opvarmning og de følgende ændringer i klimaet med konsekvenser for alle dele af verdenssamfundet og naturen.
Ifølge synteserapporten vil klimaændringerne dog gå særligt hårdt ud over de mindst udviklede lande, som har begrænsede muligheder for at tilpasse sig.

Men der er brug for en fælles indsats, hvis det skal lykkes at forhindre klimaændringerne og begrænse udledningen af CO2 så meget, at klimaændringerne ikke løber løbsk.
»Det er ikke muligt at adressere klimaændringerne, hvis de enkelte aktører sætter deres egne intersser først; det kan kun opnås gennem fælles løsninger, inklusive internationalt samarbejde,« siger Rajendra Pachauri.

Det helt centrale i indsatsen er ifølge FNs Klimapanel at nedbringe udledningen af drivhusgasser så meget, at den globale opvarmning ikke overstiger to graders celsius, som flere regeringer henviser til, og hvor klimaændringerne ifølge panelet ikke spinner ud af kontrol.

Løsning er teknisk mulig

Den store udfordring i den sammenhæng er brugen olie og kul i transport- og energisektorer verden over. Ifølge synteserapporten er udledningen af CO2 fra forbrænding af fossile brændstoffer steget proportionelt med den økonomiske vækst og befolkningstilvæksten.

»Det er teknisk muligt at overgå til en CO2-svag økonomi. Men der mangler nødvendig politik på området og institutioner. Jo længere, vi venter med at gøre noget, jo mere vil det koste at tilpasse os og afbøde klimaændringerne,« siger medformand i klimapanelets arbejdsgruppe tre, Youba Sokona.

FNs Klimapanel skriver i rapporten, at der er forskellige estimater over, hvor meget det vil koste at afbøde klimaforandringerne og overgå til samfund med svagere eller ingen CO2-udledning. Men det fremgår også, at tilpasningen ikke nødvendigvis vil have nogen større effekt på den økonomisk vækst.
I denne beregning er der ifølge klimapanelet dog ikke taget forbehold for de økonomiske gevinster ved reducerede klimaændringer.

Synteserapporten, som i dag bliver offentliggjort, sætter endeligt punktum i klimapanelets femte statusrapport over verdensklimaets tilstand.