Minister: Fyring er ærgerligt tilbageskridt

Den fyrede provinsguvernør i Helmand-provinsen i Afghanistan har gjort det rigtigt godt, understreger Christian Friis Bach

De danske soldater i Helmand er i gang med en overdragelse - både militært og civilt,Helmand, så afghanerne gradvist kan overtage ansvaret. Ikke mindst i den situation er det vigtigt med et godt samarbejde med provinsguvernøren, siger udviklingsministeren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Brøndum
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Det her er ærgerligt tilbageskridt

Sådan lyder den umiddelbare kommentar fra udviklingsminister Christian Friis Bach (R) til nyheden om, at den afghanske præsident, Hamid Karzai, har fyret provinsguvernøren, Mohammed Mangal, i den urolige Helmand-provins.

Her kæmper de danske soldater og Udenrigsministeriets bistandsfolk en kamp mod Taleban og mod uret for at stabilisere Afghanistan, inden Danmark og de andre NATO-lande som planlagt trækker deres kampsoldater hjem med udgangen af 2014.

- Der har været tætte bånd mellem Danmark  og provinsguvernøren. Mangal har gjort det rigtigt godt. Han har skabt konkrete resultater og opbygget en tillid hos den lokale befolkning, siger Christian Friis Bach.

Samarbejde vigtigt for overdragelsen

Det vides ikke præcist, hvorfor præsident Karzai har afskediget Mangal. Men de to mænd har aldrig rigtigt svinget sammen, og en unavngiven embedsmænd oplyser, at Karzai har fyret Mangal, fordi han havde et for tæt forhold til USA og Storbritannien, der opererer i Helmand-provinsen sammen med Danmark.

- Vi er i gang med en overdragelse - både militært og civilt - i Helmand, så afghanerne gradvist kan overtage ansvaret. Ikke mindst i den situation er det vigtigt med et godt samarbejde med provinsguvernøren, siger udviklingsministeren.