Mere aske på vej

Eyjafjallajökull spyr igen så meget aske, at det går ud over flytrafikken. Og intet tegner på, at vulkanen er ved at falde til ro.

Frisk røg stiger fra vulkanen under Eyjafjallajökull-gletsjeren. Fold sammen
Læs mere
Foto: INGOLFUR JULIUSSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der kommer igen masser af aske op ad vulkanen Eyjafjallajökull i det sydligste Island.

Askeproduktionen ligger på mellem 200 og 400 ton i minuttet, hvilket svarer til omkring halvdelen af produktionen, da vulkanens rasen var på sit højeste for en måned siden. Og dengang lammede store dele af den nordeuropæiske flytrafik.

- Siden torsdag har der været en stigende produktion af aske fra vulkanen. Og der er desværre ingen tegn på, at Eyjafjallajökull er ved at falde til ro, siger danskeren Rikke Pedersen, der er leder af Islands Vulkanforskningscenter i Reykjavik.

Desværre...

De seneste par uger har ellers været ret fredsommelige med kun lav aktivitet fra vulkanen.

- Vi håbede, at det ville blive ved på den måde, men sådan gik det desværre ikke. Vi ser dog et lille lyspunkt, idet vores faste gps-målinger på flanken af vulkanen viser, at trykket er aftagende. Men det er også det eneste positive, vi kan sige i øjeblikket, siger Rikke Pedersen.

Grovere aske

Asken fra det nuværende udbrud er ifølge Rikke Pedersen lidt grovere end i det store udbrud, fordi der ikke længere er så meget smeltevand fra gletsjeren tilbage.

- Når askekornene er grovere, så falder de hurtigere ned, men der bliver stadig produceret store mængler af de helt fine askepartikler, som bliver transporteret med vinden. Dog ikke i så stort omfang som ved det første udbrud, siger Rikke Pedersen.

Der har været mange spekulationer om, hvorvidt den meget større vulkan Katla også ville gå i udbrud, men det er der ingen grund til at frygte. Der er helt roligt ved Katla i øjeblikket, siger Rikke Pedersen.

Fuldstændigt ulideligt

Området omkring Eyjafjallajökull er stadig mærket af de store mængder aske, der dækker alt.

- Det er fuldstændig ulideligt for folk, der bor i området. Her i Reykjavik 140 kilometer væk er der ingen aske, men tæt på vulkanen er folk ved at give op. Regn hjælper heldigvis med at holde asken på plads, så en god vejrudsigt lover regn, siger Rikke Pedersen og tilføjer, at nogle landmænd i det ramte område har valgt at slagte deres dyr, som ikke kan komme ud på græs. Andre har flyttet dem til områder, der ikke er så hårdt ramt af asken.