Vulkan kan give flykaos i to år

Det islandske vulkanudbrud kan fortsætte i to år endnu, vurderer vulkanolog. Det kan endda blive langt værre p.g.a. overhængende fare for eksplosivt udbrud i den nærliggende kæmpevulkan Katla.

Den vulkanske askesky er her fotograferet fra rummet af en vejrsatellit fra det europæiske rumagentur, ESA. Den grå plamage på billedet er askeskyen som her er på vej henover de britiske øer i 11 kilometers højde. Fold sammen
Læs mere
Foto: ESA HANDOUT

Alt tyder desværre på, at det værste er i vente.

Torsdag blev luftrummet over Danmark og størsteparten af Nordvesteuropa lukket for al flytrafik på ubestemt tid som følge af den fremstormende askesky fra det igangværende vulkanudbrud under Eyjafjallajökull-gletsjeren i Island — en historisk enestående situation.

Men reelt har nordeuropæisk flytrafik udsigt til at blive periodisk lammet i op til to år fremover, og hvad angår de kommende mindst ti dage, synes blæsten kun at gå i én retning fra det igangværende vulkanudbrud: mod Nordeuropa, som det også ses her på animationen fra ESA, det europæiske rumagentur:

Det bekræfter eksperter, som Berlingske.dk har talt med, herunder vulkanolog ved Nordisk Vulkanologisk Institut i Islands hovedstad Reykjavik, Charlotte Dyhr. Hun siger:

- Det seneste udbrud i Eyjafjallajökull varede i ca. to år, fra 1821-23. Hvis vi har nogen forventning nu, så er det, at det er et mønster, som kan gentage sig.

Vil det sige, at der er risiko for, at udbruddet vil påvirke nordeuropæisk luftfart i op til to år fremover?

- Ja, det er en af de store bekymringer, vi har. Desværre er det ret sandsynligt, at det vil kunne ramme luftfarten periodisk i en længerevarende periode.

Heller ikke hos meteorologerne er der megen trøst at hente for danskere og andre nordeuropæere, der har sat næsen op efter en snarlig flyrejse. Som meteorolog ved DMI Klaus Larsen siger:

- Så langt vi kan se i vores prognoser — og det vil sige ti dage fremover — vil strømningen i højden komme fra nordvest og dermed fra Island. Strømningen i det atmosfæriske lag, der bærer askeskyen frem i nogle kilometers højde, er meget stabil og i øvrigt helt typisk for vores område af verden.

Indebærer det, at den fremherskende vindretning kan lamme nordeuropæisk flytrafik i de næste ti dage, mindst?

Ja, i princippet. Dog kan nedbør ændre på billedet, fordi regn kan vaske asken ud af atmosfæren, og regn er på vej over Island fredag.

Ifølge prognoserne ventes askeskyen i løbet af i fredag at brede sig helt ned til Nordfrankrig og Paris og videre mod øst til Polen og helt til Moskva.

Katla truer

På lidt længere sigt er der imidlertid en langt mere sprængfarlig faktor, som kraftigt kan forværre den allerede dramatiske vulkansituation.

Samtlige tre forrige udbrud i Eyjafjallajökull er nemlig blevet fulgt af væsentligt mere eksplosive udbrud i en af Islands absolut farligste vulkaner, Katla, der ligger knap 30 km fra det aktuelle udbrud.

- Vi er meget bekymrede for, at den igangværende aktivitet kan udløse et udbrud i Katla, og det kan blive rigtig, rigtig voldsomt, siger Charlotte Dyhr.

Ifølge vulkaneksperten er der med stor sandsynlighed en forbindelse mellem Eyjafjallajökull og Katla, der senest var i udbrud i 1918:

- Katla går i udbrud med cirka 100 års mellemrum. Endvidere er Katla helt uden den aktuelle ekstra faktor klar til udbrud. Det baserer vi bl.a. på, at trykket i magmakammeret (hulrum af smeltede bjergarter, red.) nærmer sig det tryk, der sandsynligvis var før udbruddet i 1918.

Siger du dermed, at vi kun står ved begyndelsen til en langt større naturkatastrofe?

- Sandsynligheden taler for, at vi kun har set begyndelsen, ja.