Mens du sov: Trumps minister holdt angiveligt hemmelige Rusland-møder - nu giver han åben vidneforklaring

Den amerikanske justitsminister forklarer i åben høring, hvad han ved om Ruslands indblanding i USA's præsidentvalg. Skuespiller Bill Cosbys forsvarsadvokater indkaldte kun et enkelt vidne i retssagen mandag. Og kriminelle bander angriber på ny albinoer i Malawi. Få overblik over nattens nyheder her.

Arkivfoto ad Donald Trump og Justitsminister Jeff Sessions, der tirsdag vil forklare, hvad han ved om Ruslands indblanding i USA's præsidentvalg. AFP PHOTO / SAUL LOEB Fold sammen
Læs mere
Foto: SAUL LOEB
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske justitsminister, Jeff Sessions, vil tirsdag give vidneforklaring for åbne døre i forbindelse med en undersøgelse af mulig russisk indblanding i USA's præsidentvalg i 2016.

Senatets efterretningskomité vil efter alt at dømme møde Sessions med spørgsmål om den tidligere senators forhold til russiske repræsentanter under valgkampen i 2016.

Det forventes desuden, at Sessions vil blive bedt om at forklare, om han spillede en rolle i fyringen af FBI's nu forhenværende chef James Comey.

Det har længe været uklart, om Sessions ville give forklaring bag lukkede døre.

Men i en pressemeddelelse mandag oplyste komitéens formand, republikaneren Richard Burr, at høringen vil være åben for offentligheden.

En talskvinde fra Justitsministeriet siger, at Sessions havde bedt om en åben høring. Det havde han angiveligt, fordi han mener, at "det er vigtigt, at det amerikanske folk hører sandheden direkte fra ham".

James Comey gav sin forklaring i sidste uge.

Her fortalte den tidligere FBI-chef, at forbundspolitiet havde informationer om Sessions, der ville have gjort det "problematisk" for justitsministeren at stå i spidsen for undersøgelsen om Ruslands rolle i valget.

Som justitsminister var det ellers Sessions, der var tiltænkt den rolle.

Men justitsministeren erklærede sig selv inhabil.

Det skete, efter at medier havde skrevet, at Jeff Sessions havde holdt hemmelige møder med Ruslands ambassadør i USA, Sergej Kisljak.

Høringen tirsdag begynder klokken 20.30 dansk tid.

Det sker, dagen efter at mediebossen Christopher Ruddy, der er en af Donald Trumps venner, sagde, at Trump også overvejer at fyre Robert Mueller.

Mueller er udpeget som særlig anklager i undersøgelsen af Ruslands rolle i valget.

Hans udnævnelse fandt sted, efter at Donald Trump fyrede James Comey.

/ritzau/Reuters

Cosbys advokat forsøgte at fremstille Andrea Constand, der beskylder Cosby for sexovergreb, som en løgner. / AFP PHOTO / Don EMMERT Fold sammen
Læs mere
Foto: DON EMMERT.

Cosbys forsvar indkaldte kun ét vidne i sag om sexovergreb

Cosbys advokat forsøgte at fremstille Andrea Constand, der beskylder Cosby for sexovergreb, som en løgner.

Bill Cosbys forsvarsadvokater indkaldte kun et enkelt vidne i retssagen mod den amerikanske komiker og skuespiller mandag. Selv havde den 79-årige Cosby på forhånd afstået fra at vidne.

Forsvarer Brian McMonagle forsøgte at fremstille Andrea Constand, som ifølge anklageskriftet blev bedøvet og seksuelt misbrugt af Cosby, som en løgner.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Advokaten henviste blandt andet til, at Constand har sagt, at hun afbrød al kontakt med Cosby efter det påståede overgreb i 2004, men at hun i de to efterfølgende måneder ringede til ham flere end 50 gange.

Forsvareren hævdede også, at 44-årige Andrea Constand havde givet urigtige datoer, for hvornår det påståede overgreb fandt sted.

Da Brian McMonagle under mandagens retsmøde påstod, at Cosby og Constand blot var elskere, som nød romantiske øjeblikke, greb anklagemyndigheden ind:

- At bedøve nogen og sætte dem i en situation, hvor du kan gøre med dem, hvad du vil, er ikke romantisk. Det er kriminelt, sagde anklager Kevin Steele.

Bill Cosby står anklaget for tre tilfælde af overgreb, der hver kan give op til ti års fængsel samt en bøde på 25.000 dollar.

Anklagemyndigheden har i løbet af retssagen, der begyndte i sidste uge, indkaldt 13 kvinder til at vidne mod Cosby. Det er sket i et forsøg på at vise, at Cosbys adfærd er en del af et mønster.

Bliver Bill Cosby fundet skyldig, risikerer han at skulle tilbringe resten af livet i fængsel.

Cosbys forsvarere har forsøgt at argumentere for, at den aldrende skuespiller er næsten blind, og at han derfor ikke kan retsforfølges.

Flere end 50 kvinder er de seneste år stået frem med anklager mod Cosby om seksuelle overgreb.

Andrea Constand-sagen er dog den eneste, der er endt i retten, da de andre er juridisk forældede.

Natten til tirsdag dansk tid skriver nyhedsbureauet AP på Twitter, at de 12 nævninge i sagen - syv mænd og fem kvinder - har afsluttet den første dag med votering uden at nå frem til en afgørelse.

/ritzau/

Ifølge Amnesty International er angreb mod albinoer blusset op i Malawi, efter at der skete et fald i 2016. Arkivfoto. / AFP PHOTO / Gianluigi GUERCIA Fold sammen
Læs mere
Foto: GIANLUIGI GUERCIA.

Kriminelle bander angriber på ny albinoer i Malawi

Drab og angreb på albinoer er på ny blusset op i det afrikanske land Malawi.

De brutale angreb var ellers på tilbagetog, efter at der ikke blev anmeldt et eneste tilfælde i de sidste seks måneder af 2016.

Kropsdele fra albinoer bliver i nogle afrikanske lande som Malawi, Tanzania og Mozambique brugt i ritualer, der skal bringe held og rigdom.

De hvide kropsdele kan sælges for store summer, og det får kriminelle bander til at jagte de lyshudede mennesker.

Ifølge Amnesty International er mindst to personer med albinisme i år blevet dræbt. Yderligere syv tilfælde af forsøg på drab eller bortførelse er blevet anmeldt.

Det skriver organisationen i en pressemeddelelse.

- Angrebene bliver motiveret af, at der er systemiske fejl i Malawis retssystem, der efterlader disse mennesker sårbare over for angreb fra kriminelle bander, skriver Amnesty.

Ifølge organisationen er det ganske få sager om angreb mod albinoer, der ender for en domstol.

- Størstedelen af disse sager bliver ikke taget op, fordi der mangler ressourcer og retshjælp til de mistænkte gerningsmænd, skriver organisationen.

De to dræbte personer er en 31-årig kvinde fra Malawis hovedstad, Lilongwe, og en 19-årig mand, der blev dræbt i den sydlige del af landet.

Kvinden havde fået hugget sin hånd, sit bryst og sit hår af.

Den seneste hændelse fandt sted i maj, hvor en dreng på ni år blev bortført under et besøg i nabolandet Mozambique.

Mindst 20 personer med albinisme er ifølge Amnesty blevet dræbt i Malawi siden november 2014.

Næsten 100 sager om mishandling, bortførelse og angreb mod albinoer er blevet anmeldt i samme periode.

/ritzau/

Den tidligere NBA-stjerne Dennis Rodman vender tilbage til Nordkorea. USA understreger, at besøget er privat. / AFP PHOTO / WANG ZHAO Fold sammen
Læs mere
Foto: WANG ZHAO.

Trump-tilhængeren Dennis Rodman rejser til Nordkorea

Den tidligere NBA-stjerne Dennis Rodman vender tilbage til Nordkorea. USA understreger, at besøget er privat.

Dennis Rodman, tidligere stjerne i den amerikanske basketball-liga NBA og en af præsident Donald Trumps støtter under valgkampen sidste efterår, vender tilbage til Nordkorea.

Det oplyser CNN. Der er ikke tale om et officielt besøg, pointerer det amerikanske udenrigsministerium.

Årsagen til Rodmans besøg kendes ikke.

Rodman ville i lufthavnen i Beijing i Kina ikke svare på spørgsmål fra en reporter fra CNN.

Men han har tidligere beskrevet sine rejser til Nordkorea som "basketballdiplomati".

Hans besøg kommer på et tidspunkt med tiltagende spændinger mellem USA og Nordkorea, der trods amerikanske protester og i strid med FN-resolutioner jævnligt foretager prøveaffyringer af ballistiske missiler.

Det er Rodmans første besøg i Nordkorea, siden Donald Trump blev USA's præsident.

Inden han gik ind i politik, hyldede Trump i 2011 i et interview Rodmans besøg i Nordkorea.

Trump og Rodman kender hinanden godt.

Rodman har tidligere deltaget i Trumps realityshow "The Apprentice" (på dansk "Hyret eller Fyret", red.), og han støttede republikaneren under valgkampen.

I et tweet i 2015 skrev Rodman, at Trump har været "en god ven i mange år".

Rodman har mindst fire gange tidligere besøgt Nordkorea, og han er blandt de meget få amerikanere, som har mødt landets diktator, Kim Jong-un.

I 2014 hyldede den femdobbelte NBA-mester Kim Jong-un med en fødselsdagssang på et stadion i Pyongyang.

Derefter bukkede han ærbødigt for lederen.

Det faldt ikke i god jord hjemme i USA.

- Jeg synes, at han er en idiot, sagde den republikanske senator John McCain dengang om Rodman, der har betegnet Kim Jong-un som en "ven for livet".

Dennis Rodman har også fået kritik for at forholde sig tavs om Nordkoreas påståede overtrædelser af menneskerettigheder.

Den 56-årige Dennis Rodman ventes at ankomme til Pyongyang tirsdag.

/ritzau/