Malaysias nye regering vil sløjfe dødsstraf

Regeringen i Malaysia lover at afskaffe landets brug af dødsstraf og sætter flere end 1200 dødsdømtes sager i bero. På tide, siger Amnesty International.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: AHMAD YUSNI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Slut med at hænge mordere, forrædere, kidnappere samt våben- og narkosmuglere for deres forbrydelser.

Malaysias regering meldte torsdag ud, at den vil afskaffe domstolenes mulighed for at udstede dødsstraf i det overvejende muslimske land.

Ifølge landets kommunikationsminister, den jurauddannede Gobind Singh Deo, følger beslutningen naturligt i kølvandet på, at den nye regering kom til i maj.

»Det var en del af vores valgløfter, og det følger den generelle bevægelse væk fra dødsstraf i resten af verden,« siger han ifølge nyhedsbureauet Associated Press.

Hvornår lovændringen kan træde i kraft, er endnu ikke fuldt afklaret.

»Men jeg håber, at loven bliver ændret snart,« siger Gobind Singh Deo til det franske nyhedsbureau AFP.

Der sidder i øjeblikket flere end 1200 mennesker i malaysiske fængsler, som afventer en dødsstraf.

Disse får med regeringsbeslutningen nu stillet deres sager i bero, citerer lokale medier vicepremierminister Liew Vui Keong for.

I Amnesty International glæder generalsekretær Kumi Naidoo sig over udviklingen, men han understreger, at arbejdet ikke er gjort, før lovændringen er en realitet.

»Der er ingen tid at spilde. Dødsstraf skulle have været sendt i historiebøgerne for længst,« siger han i en skriftlig kommentar.

To af dem, der med det kommende farvel til dødsstraffen kan se frem til en mildere dom, er indonesiske Siti Aisyah og vietnamesiske Doan Thi Huong.

De to kvinder er anklaget for et spektakulært drab på den nordkoreanske leder Kim Jon Uns halvbror, Kim Jong Nam.

Den nordkoreanske dissident blev sidste år overfaldet med en nervegift i hovedstaden Kuala Lumpurs internationale lufthavn og døde kort efter.

Kvinderne er endnu ikke endelig dømt, men står under den nuværende lovgivning til dødsstraf.

En anden, der kan se frem til at få endnu en chance i livet, er den 54-årige australske bedstemor Maria Elvira Pinto Exposto.

Hun er i Malaysia dødsdømt for i december 2014 at have forsøgt at smugle lidt over et kilo methamfetamin gennem Kuala Lumpur på vej mod Melbourne.

/ritzau/