Londons borgmester: Et nej og vi er ude af EU for altid

Storbritannien står stærkere som medlem af EU, siger Londons nyvalgte borgmester under stor debat i London.

Londons borgmester, Sadiq Khan, advarer under en sidste debat om, at et nej til EU er et nej for altid. Reuters/Stefan Wermuth Fold sammen
Læs mere

London. Londons borgmester, Sadiq Khan, advarede tirsdag aften om, at et britisk nej til EU om to dage vil være et nej for altid.

- Der er ingen vej tilbage. Vi er ude for altid, sagde han.

Den nyvalgte Labour-borgmester kalder de britiske vælgeres forestående afstemning om Storbritanniens fremtid i eller uden for EU for "vores generations vigtigste beslutning".

Udmeldingen fra Sadiq Khan kom tirsdag aften som indledning på en to timer lang debat arrangeret af BBC foran et publikum bestående af 6000 vælgere på Wembley Stadion i London.

Under debatten repræsenterer han fortalerne for fortsat medlemskab af EU sammen med blandt andre Skotlands konservative leder, Ruth Davidson.

- Det er utvivlsomt, at vi er stærkere, mere sikre og bedre stillet ved at blive i EU, sagde Khan.

Senere i debatten gik han hårdt til sin forgænger på borgmesterposten, Boris Johnson, der er en af frontfigurerne i kampagnen for at forlade EU.

- Du fortæller løgne og skræmmer folk. Det er en skræmmekampagne, Boris, og du bør være flov, lød det fra Khan.

Den konservative Boris Johnson var dog ikke sen til at kritisere igen.

- De siger, at vi ikke har andet valg end at bøje os for Bruxelles. Vi siger, at de på sørgelig vis undervurderer dette land, og hvad det kan, sagde Johnson.

Han kaldte det samtidig for en "uafhængighedsdag" torsdag, hvis briterne vælger at vende ryggen til det europæiske samarbejde.

Også parlamentsmedlem for Labour Gisela Stuart støtter et britisk exit. Hun beskrev under debatten medlemskabet af EU som "en ædel drøm i det forrige årti, der har forvandlet sig til et mareridt".

- Vi kan tage kontrollen tilbage over vores love, vores skat og indvandringen. Tag kontrollen tilbage og stem "forlad", argumenterede hun.

/ritzau/