Löfven vil udskrive nyvalg i Sverige efter finanslovs-lussing

Den svenske regering må se sit budgetforslag stemt ned i Riksdagen. Nu skal svenskerne vælge en ny regering.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den svenske statsminister har efter mindre end tre måneder ved magten besluttet sig for at udskrive nyvalg. Det skyldes, at Riksdagen onsdag eftermiddag har vendt tommelen ned til regeringens budgetforslag.

»Jeg har hele tiden taget ansvar og har tænkt mig fortsat at tage ansvar for vores land,« siger statsminister Stefan Löfven fra Socialdemokraterna ved et pressemøde kort efter afstemningen om budgettet.

I afstemningen bakkede et flertal som ventet op om den borgerlige alliances forslag frem for regeringens. Ifølge expressen.se vandt modstanderne af regeringens budgetforslag afstemningen med 182 stemmer imod og 153 stemmer for. Det efterlod den rødgrønne regering og statsministeren med muligheden for at regere på baggrund af de borgerliges budget, udskrive nyvalg eller gå af.

Det var højrefløjspartiet Sverigedemokraterna, der trængte regeringen op i et hjørne ved at afvise at stemme for dens budgetforslag. I stedet bakkede partiet op om et forslag fra Moderaterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet og Centerpartiet.

Statsministeren betegner tirsdagens udmelding fra Sverigedemokraterna som en »bizar opvisning« og understreger, at der kun er ét parti, som regeringen ikke vil samtale med, nemlig Sverigedemokraterna.

»Jeg kan ikke lade SD diktere vilkårene. Jeg synes, at det er ansvarsløst, og det har intet sidestykke i svensk politisk historie,« siger Stefan Löfven, der ligeledes langer hårdt ud efter den borgerlige opposition.

Trods kriseforhandlinger med de fire borgerlige partier lykkedes det nemlig ikke Stefan Löfven at nå frem til et kompromis.

»Jeg vil minde om, at de her fire borgerlige partier tabte valget i efteråret,« siger Stefan Löfven og fortsætter:

»Der er ingenting i mandatfordelingen, der har ændret sig siden. Intet har ændret sig«.

Uanset resultatet af nyvalget, der skal afholdes 22. marts, bliver det den borgerlige alliances budget, der kommer til at gælde næste år. Stedfortrædende partileder Mattias Karlsson fra Sverigedemokraterna placerer ifølge expressen.se det fulde ansvar hos regeringen selv.

»Det eneste krav, vi har stillet til Stefan Löfven, er, at de ikke skal gennemføre en ekstrem indvandringspolitik,« siger Mattias Karlsson.

Statsminister Löfven må ifølge reglerne først udskive valg, når han har siddet i tre måneder. Det er 29. december, og derefter skal selve valget afholdes 22. marts.