Sverigedemokraternas ideologiske motor

Sverigedemokraterna har spændt alvorligt ben for den svenske regering. I front står en vikarierende leder, der betegnes som partiets ideologiske drivkraft.

Sverigdemokraternas midlertidige leder, Mattias Karlsson. Fold sammen
Læs mere
Foto: PONTUS LUNDAHL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens partilederen for det indvandrerkritiske højrefløjsparti Sverigedemokraterna (SD) er sygemeldt, står partiets »ideologiske motor« i spidsen for partiet.

Mattias Karlsson er hovedforfatter til partiets principprogram og har sat statsminister Stefan Löfven og hans regering i en alvorlig knibe ved at afvise at stemme for regeringens finanslovforslag.

Mattias Karlsson har meddelt, at partiet har truffet en principiel beslutning om at forsøge at vælte enhver regering, der vil øge indvandringen til Sverige.

»I den nuværende situation indebærer det, at vi, hvis vores eget budgetforslag falder, kommer til at stemme på alliancens forslag,« skriver Mattias Karlsson i et debatindlæg på svt.se.

Før han trådte til som stedfortrædende formand, har han typisk stået i baggrunden, når partiets frontfigurer er trådt frem i rampelyset. Men internt i partiet har han været en yderst fremtrædende figur.

Ifølge forsker i svensk politik ved Gøteborg Universitet Andreas Johansson Heinö er Mattias Karlsson en af de personer, der har størst indflydelse på partiets politik.

»Han er den person, der har skrevet størstedelen af partiprogrammet, han er den mest intellektuelle og ideologisk orienterede. Han er vigtig for SD, frem for alt i formuleringen af politikken,« siger Andreas Johansson Heinö til dn.se.

Mattias Karlsson voksede op i Rottne uden for Växjö. Han sluttede sig til Sverigedemokraterna i 1990erne og er en del af en gruppe, der ofte er blevet betegnet som »Gang of Four«: En kvartet af unge partifolk, der overtog ledelsen af Sverigedemokraterna for næsten et årti siden.

Om sit politiske standpunkt skriver Mattias Karlsson selv på sin blog, at han betragter sig som socialkonservativ.

Kritiske røster har brugt en række mindre flatterende gloser til at beskrive den 37-årige politiker.

Blandt andet skrev Kristiansstadsbladet i november en leder med titlen »Världens värsta Karlsson?«, hvor avisen kommenterede en melding fra Mathias Karlsson om, at fodboldspilleren Zlatan Ibrahimovic ikke er en rigtig svensker.

»Jeg opfatter ham ikke som det ud fra den måde han tænker, agerer og taler,« lød meldingen fra Mattias Karlsson til dn.se.

Ifølge svenske medier er det netop den vikarierende leder, der har fået højrefløjspartiet til at italesætte indvandring som et problem ud fra et kulturelt synspunkt snarere end at lade diskussionen dreje sig om indvandreres etnicitet.

Og nu kan han vise sig at blive manden, der har startet nedtællingen til den svenske regerings afgang.