Landet er »nærmest immunt« over for den slags, men søndag »smuldrede danskernes glæde« – læs, hvad udlandet skriver om masseskyderiet

Søndagens tragiske skudangreb har trukket overskrifter verden over. Flere artikler handler om den potentielle gerningsmands sociale medier, og især én ting på YouTube får nordmændene til at trække tråde til store, amerikanske skoleskyderier.

Både medier i Europa og resten af verden følger Field's-skyderiet tæt. Grafik: Kenneth Holm-Dahlin Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hele verdens øjne hviler lige nu på Danmark. I hvert fald hvis man skal se på mediedækningen af det skudangreb, der søndag fandt sted i Field’s på Amager.

For mens vi her på Berlingske dækker sagen intenst, så har den tragiske nyhed også ramt mange af de store medier i resten af verden.

Britiske BBC og Sky News har tirsdag middag stadig »Copenhagen shooting« på forsiden. Begge medier bemærker, at politiet allerede 11 minutter efter første opkald havde anholdt den formodede gerningsmand. BBC beskriver, hvordan angrebet er dybt chokerende, fordi angreb med våben er et meget sjældent syn, og masseskyderier er »nærmest uhørt« i Danmark.

CNN World fortsætter ad samme tangent. De bringer historien om det, de kalder et »fatalt« skyderi, og beskriver blandt andet, hvordan skyderier er »meget sjældne« i Danmark, og refererer til, at vi skal helt tilbage til 2015 og angrebet på Krudttønden for at finde det sidste angreb. I et helt afsnit fortæller de, hvordan de danske myndigheder aktivt holder øje med de våben, der er i omløb, og at man fysisk og psykisk skal godkendes for at eje et våben. En af artiklerne afsluttes med at påpege, at Danmark har en af verdens mest restriktive våbenlove.

Også amerikanske The New York Times fokuserer på sjældenheden af skuddrab i Danmark, som ifølge dem »knap kan sammenlignes med USA«, og at landet normalt er nærmest »immunt« over for den form for vold. Derudover skriver de i en artikel, at tragedien faldt på en weekend, hvor danskerne heppede på rytterne i Tour de France, festede til The Strokes på Roskilde Festival og nød den solrige weekend. De skriver sågar, at danskernes »glæde smuldrede med det samme«, da den 22-årige formodede gerningsmand åbnede ild i Field’s.

Stor interesse for gerningsmandens sociale medier

Flere medier har også stor fokus på den mistænktes profil på YouTube, hvor han få dage inden skyderiet har postet flere videoer med det våben, der angivelig er identisk med det våben, den formodede gerningsmand skød og dræbte tre personer med søndag aften.

Offentligheden kender endnu ikke identiteten på den mistænkte, da der er navneforbud i retssagen mod ham, men politiet har udtalt, at videoerne indgår i deres efterforskning af sagen. The Guardian skriver blandt andet, hvordan manden i videoerne poserer med et våben og indikerer, at han vil begå selvmord.

Også Al Jazeera nævner den mistænktes profiler på sociale medier, hvor han foruden at posere med våben blandt andet har oprettet spillelisten »killer music« og skrevet under en video, at Quetiapin ikke virker. Quetiapin er et medikament, der blandt andet bruges til antipsykotisk behandling.

Også vores skandinaviske kollegaer på Aftenposten i Norge lægger i en artikel vægt på den samme YouTube-profil. De skriver, at en af sangene på playliste, »Pumped up kicks« med Foster the People, angivelig trækker tråde til det amerikanske Columbine-skoleskyderi. De tolker det som en »advarsel« fra gerningsmanden selv. Avisen har også analyseret flere ting ved profilen på YouTube, der kan kobles sammen med tidligere masseskyderier i primært USA.

Hjælp fra vores svenske naboer

Den største interesse kommer fra vores naboer i Sverige. Sydsvenskan har dækket sagen tæt med 24 artikler i skrivende stund. Med mange læsere i blandt andet Malmø er det det medie uden for Danmark, der er fysisk tættest på gerningsstedet på Amager. Det har blandt andet resulteret i en række artikler om sikkerheden, hvis samme tragedie skulle udspille sig i Sverige.

Det har vist sig, at to af de sårede er fra Sverige, og den svenske statsminister, Magdalena Andersson (S) udtalte søndag til den svenske tv-station SVT: »Det er en forfærdelig hændelse. Jeg har haft kontakt med Danmarks statsminister for at vise Sveriges og min deltagelse i denne svære situation. Vi har også tilbudt hjælp, hvis der findes noget, som vi kan hjælpe Danmark med.«

SVT har kørt en liveblog om angrebet siden søndag.

Også Norges statsminister, Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet, har givet udtryk for, at han og Norge står klar til at hjælpe Danmark, hvis behovet skulle opstå.

Republikanere fordømmer den danske våbenlov

Selvom The New York Times ikke mener, at man kan sammenligne Danmark med USA, når det gælder våbenrelateret vold, så er det lige præcis det, der lige nu sker på Twitter.

Flere amerikanske republikanere mener nemlig, at det nylige skyderi i Danmark kan bidrage til den heftige våbendiskussion, der lige nu er i USA.

En af dem er Lauren Boebert. Hun mener, at hvis der kan ske et masseskyderi i Danmark – et land med en af de strengeste våbenlove i Europa – så er det på tide at indse, at våbenlovgivning ikke stopper masseskyderier.

Det har været til stor irritation for blandt andre folketingsmedlem Uffe Elbæk.