Krigstale fra Kerry

USAs udenrigsminister, John Kerry, gør i kontante vendinger verden klart, at USA vil holde Syriens præsident, Assad, ansvarlig for brug af giftgasser – uanset FNs rapport i dag.

USAs udenrigsminister, John Kerry, udstedte i går på det nærmeste en krigserklæring mod Syrien. Fold sammen
Læs mere
Foto: SHAWN THEW

LONDON: I en ekstraordinært skarp tale fredag aften dansk tid gjorde USAs udenrigsminister, John Kerry, det helt klart, at USA ikke tolererer Syriens brug af giftgasser mod sit eget folk, og at en kontant reaktion er på vej.

»Historien vil dømme os alle ekstraordinært hårdt, hvis vi vender det blinde øje til en diktators hensynsløse brug af masseødelæggelsesvåben,« fastslog han og beskrev en »begrænset, skræddersyet løsning, hvor en despot vil blive holdt ansvarlig for sit åbenlyse brug af kemiske våben«.

Kerrys tale mindede på alle måder om en krigserklæring.

»Vi ved, at efter et årti med konflikt, er det amerikanske folk trætte af krig. Tro mig, jeg er også. Men træthed fritager os ikke fra vores ansvar,« fortsatte han og lovede, at der ikke – som kritikere frygter – vil blive tale om en landkrig som i Irak og Afghanistan, og at et angreb ikke vil løbe i en uendelighed, og at en amerikansk indgriben ikke vil gøre USA ansvarlig »for en borgerkrig, som allerede er på vej«.

Syriske styrker bar gasmasker

John Kerry gjorde det klart, at USA ved, at Assads regime har brugt kemiske våben mod sit eget folk, at Assads særlige styrker udi kemisk krigsførelse var på plads i området i Damaskus tre dage før giftangrebet den 21. august, og at styrkerne »blev bedt om at tage gasmasker på før angrebet«.

»Syrerne dokumenterede selv angrebet på videoer,« fortsatte Kerry. »Og der var ingen kødsår. Ikke en skramme. Ikke et snit. Ikke et skudsår. Mindst 1.429 syrere blev dræbt i dette angreb, herunder mindst 426 børn.«

Kerry udtrykte »stor respekt« for FN og dets inspektører. Men han understregede, at FN ikke har mandat til at afgøre, hvem der udførte angrebet, og at inspektørholdets ventede rapport lørdag derfor intet betyder i forhold til USAs respons.

»Lad mig gøre det klart: Vi vil fortsætte med at tale med kongressen, tale med vores allierede og mest vigtigt tale til det amerikanske folk,« sagde Kerry, men fastholdt, at præsident Barack Obama og hans administration vil »tage sine egne beslutninger baseret på vores egen tidsplan«.

Efter Kerrys tale sagde Obama, at der ikke er taget en endelig beslutning, men talte om en afgrænset reaktion.