Kinas præsident ruller den store røde løber ud for Trump

USA's præsident indleder et besøg i Kina, hvor truslen fra Nordkorea vil fylde i samtalerne med præsident Xi.

USA's præsident indleder et besøg i Kina, hvor truslen fra Nordkorea vil fylde i samtalerne med præsident Xi. Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN ERNST
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Præsident Donald Trump og USA's førstedame Melania er onsdag landet i Kinas hovedstad, Beijing. Her står truslen fra Nordkorea højt på den amerikanske dagsorden.

Trump-parret blev kørt gennem Beijings gader til Den Forbudte By, hvor præsident Xi Jinping og kone stod klar til at modtage dem og vise rundt.

»Jeg ser meget frem til at møde præsident Xi, som lige har fået en stor politisk sejr,« skrev Trump i et tweet, inden han tog afsked med Sydkorea.

Det var en henvisning til sidste måneds kongres i det kinesiske kommunistparti. Her styrkede Xi sin position i en grad, som ikke er set siden det modernes Kinas første leder, Mao Zedong.

»Han smører tykt på for at få Xi i godt humør, for han vil have ubehagelige ting at fortælle ham,« siger Jean-Pierre Cabestan, der er Kina-ekspert på baptist-universitetet i Hongkong.

Under besøget i Sydkorea gentog Trump mange gange, at Nordkorea er den afgørende trussel for USA og Fjernøsten. Trump vil forsøge at presse Kina til at gøre mere for at bremse Nordkoreas atomvåbenprogram og testaffyringer af langtrækkende raketter.

Kina er Nordkoreas nærmeste allierede. Men Xi har vist tegn på, at hans tålmodighed med den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, er tyndslidt.

De hårde politiske samtaler mellem Xi og Trump ventes først torsdag.

Xi har forberedt et ekstravagant statsbesøg. Der indgår besøg i operaen og storslåede middage for ægteparret Trump.

Trump ventes under sit besøg at kritisere Kina for at have oparbejdet et meget stort handelsoverskud i forhold til USA.

/ritzau/AFP