Trump i Kina: Vil stoppe Xi Jinpings samarbejde med Nordkorea

På årsdagen for sin tiltrædelse som USAs præsident ankom Donald Trump onsdag til Beijing for at mødes med en mand, der måske er endnu mere magtfuld end ham selv - Kinas præsident, Xi Jinping. Selvom der ikke er udsigter til en kinesisk boykot af Nordkorea, går Trump alligevel efter den.

Donald Trump vil på sit besøg i Kina forsøge at få Xi Jinping med på sin hårde linje mod Nordkorea. Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klokken ni onsdag morgen, kinesisk tid, gik Trump til Twitter-tasterne:

»Gør mig klar til at holde en stor tale til nationalforsamlingen her i Sydkorea. Bagefter tager jeg til Kina, hvor jeg glæder mig meget til at møde præsidenten, Xi, der lige er kommet ud med en stor politisk sejr.«

Trump henviser her til den kinesiske præsident Xi Jinpings genvalg ved den kommunistiske partikongres, der sluttede i slutningen af oktober.

I talen som Trump nævner i samme åndedrag som sit møde med Xi, opfordrede han for få timer siden verden til at stoppe støtten til Kim Jong-uns regime og sagde, at diktatoren har forvandlet Nordkorea til »et helvede, som ingen fortjener.«

Donald Trump vil på sit besøg i Kina forsøge at få Xi Jinping med på sin hårde linje mod Nordkorea. Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL.

»Jo længere vi venter, jo større vokser faren sig, og jo færre muligheder bliver der,« sagde Trump og fortsatte: »Og til de nationer, der vælger at ignorere denne trussel - eller værre endnu – forværre den - vægten af denne krise er på jeres samvittighed.«

Samtidig nævnte USA's præsident både Rusland og Kina ved navn, da han opfordrede til, at alle nationer må stå sammen imod Kim Jong-uns regime nu og stoppe en enhver form for accept, støtte og handel.

Donald Trump har siden fredag været af sted på sin 13 dages Asien-tur, hvor han har besøgt Japan, Sydkorea, nu Kina og derefter Vietnam og Filippinerne. Til et pressemøde i Det Hvide Hus fortalte den nationale sikkerhedsrådgiver, H.R. McMaster, at rejsen har tre hovedmål:

»For det første at styrke en international beslutning om at stoppe Nordkoreas atomprogram. For det andet at fremme en fri og åben Indo-Stillehavs-region. Og for det tredje at fremskynde amerikansk velstand gennem retfærdig og gensidig handel,« lød det fra McMaster til journalisterne.

Men selvom Trump lægger op til, at Kina skal stoppe alt samarbejde med Nordkorea, er der ikke meget, der tyder på, at det vil lykkes Trump at få Xi med på den.

Kina og Rusland har været meget tilbageholdene og har hele tiden foreslået en lempeligere kurs, end de meget skrappe sanktioner, som Trump ønsker. For eksempel har både Rusland og Kina foreslået, at Sydkorea og USA skal stoppe deres militære øvelser til gengæld for, at Nordkorea så indstiller sit atomprogram. Men det forslag har Donald Trumps administration afvist blankt.

Om Trumps møde ansigt til ansigt med den nyligt genvalgte Xi, kan få Kina med på Trumps hårde linje overfor Nordkorea vil formentlig vise sig i det næste par dage.

Men en ting er sikkert, på trods af de to magtfulde herres uenighed om håndteringen af truslen fra nord, er Trump blevet modtaget med rød løber, flag og store, åbne arme af Xi. Onsdagen gik med besøg i den forbudte by, snak om Trumps barnebarn, der kan synge på kinesisk, Peking opera og akrobatisk underholdning. Trump bærer ifølge mange eksperter en stor del af ansvaret for Xi’s popularitet i sit eget land – og for at diktaturet aldrig i nyere tid har været stærkere og mere stabilt i Kina.

Lu Zheng, der er professor i Sociologi ved Tsinghua Universitet i Beijing, fortæller til Berlingske, at Donald Trumps sejr ved præsidentvalget i USA, for præcis et år siden i dag, har skræmt mange kinesere fra at ønske demokrati.

»Donald Trump har overbevist mange om, at en person, en stemme, ikke nødvendigvis er den bedste vej frem. Og det har helt klart spillet en stor rolle i at styrke Xi frem mod partikongressen,« siger Zheng og fortsætter:

»Trumps manglende popularitet i udlandet har også givet Xi Jinping endnu mere magt og fået ham til at fremstå enormt populær og fornuftig internationalt.«

Torsdag skal Donald Trump deltage i en officiel velkomstceremoni, mødes med amerikanere på ambassaden i Beijing og deltage i en stats-middag.

Udover truslen i Nordkorea vil besøget i Kina, ifølge Det Hvide Hus, også komme til at fokusere på at skabe fremskridt i handelsaftalerne mellem de to lande. Trump forventes blandt andet at forhandle med Kinas mest magtfulde leder i årtier om handelsbalancen og at mindske USA's handelsunderskud med Kina, som begge lande har udtrykt ønske om.

Trump rejser videre til Vietnam fredag d. 10 november, hvor han skal mødes med flere af verdens statsoverhoveder, og efterfølgende besøger han Fillippinerne søndag d. 12 november – som vil blive sidste stop på Trumps første officielle Asien-rundrejse.

Maria Arcel er Berlingskes korrespondent i Asien.