Juncker skifter mening om skilsmisseaftale: »Sådan sagde de ikke for en måned siden«

EU er klar til at genåbne forhandlingerne med Storbritannien om den Brexit-aftale, som Europa-Kommissionen ellers længe nægtede at genforhandle med tidligere premierminister Theresa May. Det blev hendes nederlag.

Den snart afgående formand for Europa-Kommissionen, Jean-Claude Juncker (th.), og den britiske premierminister, Boris Johnson, forlader deres første møde i Luxembourg. Under mødet diskuterede de et af Johnsons forslag til en mulig erstatning af det kontroversielle backstop. Fold sammen
Læs mere
Foto: JULIEN WARNAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tre gange sendte Theresa May som britisk premierminister en udskældt skilsmisseaftale med EU til afstemning i Underhuset – og tre gange blev den stemt ned. Imens nægtede EU stædigt at genåbne forhandlingerne om aftalens indhold, og hvad betød det i grove træk for May? Hun måtte gå af.

Men nu – med lidt over en måned til Brexit-datoen 31. oktober – har den afgående formand for Europa-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, meldt sig klar til at kigge på skilsmisseaftalen igen sammen med Mays efterfølger, Boris Johnson.

Det fortæller Juncker i et interview med Sky News, som har publiceret småbidder af et længere interview, der bliver sendt i sin fulde længde søndag.

Fælles irsk marked

Jean-Claude Juncker er nemlig klar til at fjerne det kontroversielle såkaldte backstop – en nødforanstaltning, der skal undvige en hård, fysisk grænse mellem Nordirland og Irland efter Brexit – som briterne indtil nu har nægtet at skrive under på at indføre.

Ifølge Financial Times er Jean-Claude Juncker således klar til at kigge på mulige alternativer til backstoppet, hvis Boris Johnson kan fremlægge nogen, der virker.

Juncker har blandt andet forklaret, at han er åben for et forslag, som allerede tidligere har været fremme: Johnson har talt om at indføre et fælles irsk marked for mad og landbrug, så man kan undgå en hård grænse ved Irland. Told og kontrol af andre varer skal så udføres et andet sted end ved grænsen – men det er uvist, hvor det så skal ske.

Boris Johnson har stadig ikke fremlagt et officielt nedskrevet forslag til den alternative grænseløsning. Ifølge Ritzau vil han først offentliggøre forslaget, efter Det Konservative Partis efterårskongres, som finder sted fra 29. september til 2. oktober.

På den måde kan han undgå for store protester fra sig eget parti på konferencen, hvis de ikke bryder sig om det forslag, han har tænkt sig at fremlægge, har analysen lydt.

Men forslaget, som det indtil nu er beskrevet, er »fundamentet for en aftale«, bekræfter Juncker over for Sky News, inden han understreger, at en alternativ erstatning af backstoppet stadig skal være lige så robust en løsning for EUs indre marked:

»Hvis det kan imødekomme vores mål – alle vores mål – har vi ikke brug for backstoppet,« siger han.

»Katastrofale konsekvenser«

Boris Johnson er tilsyneladende begejstret for den klare udmelding. I et interview med Channel 4 News, omtalte premierministeren det som »fremskridt« i forhandlingerne:

»For sådan sagde de ikke for en måned siden,« tilføjede han ifølge Channel 4 News.

Og det er korrekt. For en måned siden udtalte Juncker, at Europa-Kommissionen ikke ville genforhandle selve skilsmisseaftalen, ifølge The Financial Times. Men hvad har ændret sig?

»Jeg tror på, at vi kan få en aftale. Jeg gør alt, hvad jeg kan for at få en aftale, fordi jeg ikke bryder mig om ideen om et no deal-scenarie. Jeg tror, det ville få katastrofale konsekvenser i mindst et år,« siger Juncker i interviewet med Sky News.

»Vi er forberedte på no deal, og jeg håber Storbritannien også er forberedt – men det er jeg ikke sikker på,« tilføjer han.

Selv om de to parter tilsyneladende nærmer sig hinanden mere, end de har gjort i lang tid, understreger embedsmænd i EU over for The Financial Times, at de stadig er langt fra hinanden – og ikke har lang tid til at nå i mål med en aftale, hvis Storbritannien skal forlade EU 31. oktober, sådan som det er planen.

Boris Johnson mødtes for første gang med Jean-Claude Juncker i Luxembourg i mandags, og har siden talt i telefon med ham onsdag. De omtaler begge mødet som »positivt«, selv om Juncker siden har advaret sine kolleger om, at et no deal-Brexit nu er blevet mere »håndgribeligt«.

Danmark klar til den hårde model

Et no deal-Brexit er et exit, hvor Storbritannien braser ud af EU uden nogen skilsmisseaftale. Det scenarie forventes i givet fald at ramme den britiske økonomi hårdt – men det kan også få konsekvenser for Danmarks og andre EU-landes økonomier. Derfor vil også EU helst undgå det.

Den danske regering er allerede begyndt at forberede sig på det hårdest tænkelige Brexit. Det har udenrigsminister Jeppe Kofod (S) blandt andet forklaret til Berlingske.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, og Finlands statsminister, Antti Rinne, har tidligere på ugen presset på for, at Boris Johnson fremlægger et skriftligt forslag til, hvordan han har tænkt sig at erstatte backstoppet i skilsmisseaftalen.

»Vi er begge enige om, at det nu er tid for Boris Johnson til at fremlægge forslag på skrift – hvis de eksisterer. Hvis vi ikke modtager nogen forslag inden udgangen af september, er det forbi,« lød den hårde besked fra Antti Rinne fra Finland, som i øjeblikket har formandskabet i EU.