Ivanka Trump er kommet i FBIs søgelys på grund af sine asiatiske forbindelser

Trumps datters investeringer bliver kulegravet for at undersøge, om hun kan afpresses af udenlandske forretningsfolk. Hun har foretaget en række investeringer, der er styret af pengestærke asiatiske forretningsfolk. Dermed er også hun som sin mand, Jared Kushner, i fare for ikke at blive sikkerhedsclearet til topniveau.

Pyeongchang 2018, Vinterlege i Sydkorea. Ivanka Trump og Kim Yong Chol fra den nordkoreanske delegation deltager i afslutningsceremonien. REUTERS/Lucy Nicholson TPX IMAGES OF THE DAY Fold sammen
Læs mere
Foto: Lucy Nicholson

Hvor tætte er Ivanka Trumps forbindelser til asiatiske forretningsfolk?

Det er det spørgsmål, det amerikanske forbundspoliti FBI i øjeblikket undersøger, fordi Ivanka Trump ønsker at få den højeste sikkerhedsclearing, så hun kan fungere 100 procent som rådgiver for sin far, præsident Donald Trump. Det er især hendes forbindelser til den malaysiske ejendomsudvikler Joo Kim Tiah, der er i søgelyset. Han færdiggjorde i februar 2017 et enormt hotel- og ejendomskompleks i Vancouver i Canada i samarbejde med Ivanka Trump.

Hvis FBIs undersøgelser viser, at der er for tætte økonomiske interesser mellem hende og den malaysiske forretningsmand i forbindelse med opførelsen af det gigantiske byggeri, kan det betyde, at hun ikke kan cleares til højeste sikkerhedsniveau. Det vil i givet fald betyde, at hendes værdi som egentlig rådgiver for præsidenten bliver mindre, fordi man ikke kan bruge hende til at optræde i udlandet med et egentligt mandat til at deltage i forhandlinger med udenlandske ledere.

Og hvis man skal tro den magtkamp, der i øjeblikket er i gang i Det Hvide Hus mellem stabschefen, John Kelly, og ægteparret Trump/Kuschner, vil det passe Kelly godt, at Ivanka Trump ikke sikkerhedscleares yderligere. For Kelly var rasende over, at Ivanka Trump i forbindelse med Vinter-OL i Sydkorea trådte uden for protokollen og forhandlede med Sydkorea om Nordkorea, uden at hun havde haft adgang til detaljerede strategier om netop USAs planer for den koreanske halvø.

Luksuslejligheder

Den gigantiske ejendom i Vancouver til 360 mio. dollar med 147 gæsteværelser og 217 luksuslejligheder er ejet af den malaysiske forretningsmand. Trump-familien ejer ikke bygningen, men deltager i forretningen og er med i projektet ved at give tilladelse til brug af familiens navn. Det får Trump-familien så penge for. I dette tilfælde fem millioner dollar i licens og 21.500 dollar i administrationsgebyr. Hvorfor det netop lige er dette projekt, der i første omgang er i søgelyset, vides ikke, skriver det amerikanske CNN på deres hjemmeside, men det handler formentlig om tidspunktet for indvielsen, der lå, efter at Donald Trump blev svoret ind som præsident.

Sagen er blevet ekstra interessant, fordi Jared Kushner undersøges for lignende sager, hvor FBI mener, at en række udenlandske finansforetagender i Kina, Israel, Mexico og de Forenede Arabiske Emirater har diskuteret, hvordan de bedst kunne udnytte det faktum, at Kushner er i familie med USAs præsident. FBI mener også, at der går en direkte linje mellem Kushner og israelske bankforbindelser, der er ved at blive undersøgt af FBI. Blandt andet har Kushners familieforetagende, som han selv stadig har del i, modtaget 30 mio. dollar i lån fra israelske investorer, og FBI undersøger lignende finansielle transaktioner i Mexico og enkelte arabiske lande samt Kina.

Ivanka Trumps projekt begyndte allerede at tage form i 2013 - altså to år før Donald Trump overhovedet meldte sig på banen som præsidentkandidat - men det er Ivanka Trump, der hele tiden har stået bag projektet. Hun er indtil nu ikke blevet undersøgt for russiske forbindelser, som det er sket for hendes mand. Og de nye undersøgelser af hende har udelukkende med sikkerhedsclearing at gøre. Ikke Ruslandsundersøgelsen.