Iran: Tidligere opbragt tanker afleverer last i Middelhavet

»Adrian Darya 1« blev opbragt ud for Gibraltar for sanktionsbrud. Nu er olielast formentlig endt i Syrien.

»Adrian Darya 1« set fra luften. Fold sammen
Læs mere
Foto: SATELLITE IMAGE ©2019 MAXAR TEC

En iransk olietanker, der tidligere blev opbragt af Storbritannien ud for Gibraltar, har afleveret sin last efter at være gået i havn et sted i Middelhavet.

Det oplyser det iranske udenrigsministerium ifølge nyhedsbureauet Irna.

Meget tyder på, at det har afleveret sin last af olie i den syriske havn Tartus.

»Olietankeren »Adrian Darya 1« er omsider gået i havn ved Middelhavets kyst og har afleveret sin last, siger en talsmand for det iranske ministerium.«

Skibet afbrød sine signaler for radargenkendelse i sidste uge. Men fra en satellit er det blevet fotograferet ud for havnebyen Tartus i Syrien.

Skibet blev tilbageholdt ud for Gibraltar i juli med henvisning til, at det var i færd med at bryde sanktioner mod det krigsramte Syrien.

Men skibet blev frigivet måneden efter, selv om USA i sidste øjeblik prøvede at forhindre det. Det hed sig ved den lejlighed, at olietankeren skulle til Grækenland.

Iran oplyste i sidste måned, at det havde solgt lasten, og at køberen ville bestemme, hvor olien skulle leveres.

Iransk stats-tv oplyser samtidig søndag, at en olietanker under britisk flag snarest vil blive frigivet. Skibet blev opbragt af Iran i Hormuzstrædet, to uger efter det iranske skib blev stoppet ved Gibraltar,

»Jeg håber, at denne procedure vil blive afsluttet snart, og at denne tanker kan frigives,« siger talsmanden i det iranske udenrigsministerium.

Det britisk-indregistrerede skib »Stena Impero« blev opbragt af den iranske revolutionsgarde. Det hed dengang, at det svensk-ejede skib havde begået brud på søfartens love.

Men det blev i nogle britiske medier tolket som tak for sidst fra Irans side og et bytteobjekt for at få den iranske olietanker ud at sejle igen.

/ritzau/Reuters