Iraks premierminister træder tilbage

Iraks premierminister Nuri al-Maliki er trådt tilbage efter længere tids pres for at give plads til en ny koalitionsregering.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

IRAK: Premierminister Nuri a-Maliki bøjer sig for længere tids pres og træder tilbage, så arbejdet med at danne en ny koalitionsregering kan begynde, skriver Reuters.

Maliki, der har siddet på magten i otte år, bekendtgjorde sin beslutning i en TV-tale, hvor han blandt andet talte om den alvorlige trussel fra sunnimuslimske militante, der har erobret store dele af det nordlige Irak.

Malikis beslutning ventes at vække glæde hos Iraks sunnimuslimske mindretal, der dominerede landet under Saddam Husseins styre, men som blev sat ud på sidelinien, da Maliki kom til magten i 2006 med USAs støtte.

Maliki har i flere måneder været under pres for at træde tilbage fra både sunnier, kurdere, dele af den shiamuslimske befolkning samt Iran og USA.

Han har ellers indtil nu insisteret på sin ret til at danne regering på baggrund af resultaterne fra parlamentsvalget i april.

Hans stædige insisteren har vakt bekymring for et voldeligt opgør i Bagdad, men i løbet af de seneste dage er hans støtte smuldret, og han har beordret sine hærchefer til at holde sig ude af politik.

»Fra starten af har jeg udelukket magtanvendelse, fordi jeg ikke tror på den mulighed, som uden tvivl vil sende landet tilbage til diktatur, undertrykkelse og tyrrani med mindre det bruges mod terrorisme og terrorister og dem, der ikke respekterer folkets vilje,« sagde Maliki.

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, kalder Malikis beslutning »vigtig og ærefuld« og siger, at USA står klar til at støtte en ny og inkluderende regering.«

Mandag bad landets præsident Fouad Masoum den shiamuslimske leder Haider al-Abadi om at stå i spidsen for arbejdet med at danne en ny regering.