Højreekstremister står bag de fleste terrorangreb i USA

Mere end halvdelen af de terrorangreb og -forsøg, der fandt sted i USA fra 2008 til 2016, stod højreekstremister bag. Det viser en ny opgørelse, der, ifølge manden bag, viser, at efterretningstjenester er nødt til at anerkende truslen fra højre.

Bombningen af Alfred P. Murrah Federal Building i Oklahoma City, Oklahoma den 19. april 1995 er formentligt den mest kendte højreekstremistiske terrorgerning i USA nogensinde. Bomben, der slog 168 mennesker ihjel og sårede næsten 700, var frem til terrorangrebet den 11. september 2001 det mest blodige terrorangreb i USA. Opgørelsen, som er foretaget af The Investigative Fund og The Center for Investigative Reporting, kigger dog kun på perioden 2008-2016, og således indgår bomben i Oklahoma ikke. Fold sammen
Læs mere
Foto: BOB DAEMMRICH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra 2008 til 2016 blev der forsøgt eller udført 201 terrorangreb i USA. Mere end halvdelen af dem stod højreekstremister bag. Det viser en opgørelse fra The Investigative Fund og The Center for Investigative Reporting.

Opgørelsen viser, at højreekstremister – en bredt defineret gruppe bestående af bl.a. tilhængere af hvidt overherredømme, militser og såkaldte patriotiske bevægelser – stod bag 115 af de 201 terrorangreb og -forsøg, der fandt sted i USA mellem januar 2008 og december 2016. Til sammenligning stod voldelige islamister bag 63, mens venstreekstremister står noteret for 19 angreb og angrebsforsøg. De resterende fire angreb og forsøg kender man ikke gerningsmændene bag.

Undersøgelsen viser desuden, at de amerikanske myndigheder i meget højere grad har succes med at forpurre terrorangreb, inden de bliver begået, hvis det er islamister, der står bag. Her formåede myndighederne at forpurre mere end tre fjerdedele af angrebsforsøgene, mens det blot lykkedes i en tredjedel af angrebene fra højreekstremister.

Ifølge David Neiwert, journalisten bag opgørelsen, kan det skyldes, at der er en særlig opmærksomhed fra myndighedernes side på truslen fra islamistiske terrorister, men højreekstremister i højere grad bliver overset.

»Det første, vi er nødt til at gøre, er at anerkende, at der er et problem, at der er en trussel – lige så stor en trussel som fra islamister. Og det er nødt til at blive taget alvorligt,« siger David Neiwert til Huffington Post.

Af opgørelsen fremgår det desuden, at i kun tre af angrebene og angrebsforsøgene kom gerningsmanden fra Iran, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien eller Yemen. Det er disse seks lande, Donald Trumps indrejseforbud er målrettet.

Til undersøgelsen har The Center for Investigative Reporting fulgt det amerikanske forbundspolitis, FBI, kriterier for hvornår noget er en terrorhandling. Undersøgelsen metodik kan du blive klogere på her.