Hiv-dømte bulgarere benådet

Fem sygeplejersker og en læge landede tirsdag formiddag i Bulgariens hovedstad Sofia. De seks har været fængslet i Libyen siden 1999 for at have smittet over 400 libyske børn med hiv.

Foto: Boryana Katsarova/AFP Fold sammen
Læs mere

For første gang i over otte år er fem bulgarske sygeplejersker og en palæstinensisk læge med bulgarsk pas tilbage i Bulgarien efter at have tilbragt de sidste mange år bag tremmer i Libyen.

Straks efter at de seks bulgarere var landet, blev de alle benådet af Bulgariens præsident, Georgi Parvanov, selvom de forlod Libyen med en fængselsdom på livstid.

- Det er nyheden, Bulgarien har ventet på i over otte år, og vi har alle set frem til, at de ankom, siger Dimitar Tsanchev fra det bulgarske udenrigsministerium ifølge Ritzau.

Også de pårørende var spændte på at se deres familiemedlemmer, som har siddet fængslet i Libyen siden 1999.

- Det er ubegribeligt. De kommer hjem, siger Tsvetanka Siropoulu, svigerinde til en af de fængslede sygeplejersker til Reuters.

De seks bulgarer blev ifølge Ritzau fløjet til Bulgarien i den franske præsidents fly, og de blev ledsaget af såvel Frankrigs førstedame Cecilia Sarkozy som EU's udenrigskommissær Benita Ferrero-Waldner. De to har været i Libyens hovedstad Tripoli for at forhandle om sygeplejerskernes frigivelse.

I lufthavnen stod den bulgarske præsident Georgi Parvanov og udenrigsminister Ivaylo Kalfin klar til at modtage de seks hjemvendte bulgarer, inden de gik videre for at omfavne deres slægtninge.

De fem sygeplejersker og den palæstinensiske læge, der i mellemtiden har fået bulgarsk pas, blev i 1999 tilbageholdt med mistanke om, at de var skyld i, at over 400 libyske børn var blevet smittet med hiv, mens de arbejdede på et hospital i Benghazi.

De seks blev i 2004 dømt til døden for at have smittet børnene med vilje. En anklage, som de seks nu frigivne bulgarere hele tiden har nægtet sig skyldige i.

Dommen blev for en uge siden ændret til fængsel på livstid efter lange forhandlinger, som gav de ramte børns familier en erstatning på i alt 460 millioner dollar.

En udleveringsaftale fra 1984 indebærer i bulgarsk fortolkning, at de kan afsone resten af straffen i Bulgarien. I praksis blev de dog benådet af præsidenten, fordi de allerede har tilbragt over otte år i libysk fængsel.