Historisk fredsmøde mellem Kina og Taiwan

For første gang siden 1949 mødtes præsidenterne fra Kina og Taiwan lørdag. Vi er én familie, understregede kinesiske Xi Jinping.

Kinesiske Xi Jinping (th) trykker hånd med Taiwans Ma Ying-jeou. Fold sammen
Læs mere
Foto: ROSLAN RAHMAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lørdag blev der udvekslet et historisk håndtryk, da Kinas præsident og Taiwans præsident mødtes for første gang siden afslutningen på den kinesiske borgerkrig i 1949. Det skete på neutral grund i Singapore.

Mødet varede mindre end en time, men symbolikken var ikke til at tage fejl af. Den kinesiske præsident, Xi Jinping, var således iført et rød slips - farven på det kommunistiske parti - mens Taiwans præsident, Ma Ying-jeou, var iført et blåt, som er farven på Nationalistpartiet.

»Ingen kraft kan skille os ad. Vi er brødre, der stadig er forbundet via vores kød, selv om vores knogler er brækkede. Vi er en familie, hvor blod er tykkere end vand,« sagde Xi Jinping ifølge Reuters.

Til det svarede Ma Ying-jeou, at han er fast besluttet på at arbejde for fred på tværs af Taiwan-strædet, og at forholdet til Beijing bør være baseret på »oprigtighed, visdom og tålmodighed«.

Taiwans præsident bad også Xi Jinping indirekte om at respektere Taiwans demokrati:

»Begge parter bør respektere hinandens værdier og livsstil for at sikre gensidige goder og en win-win-situation på tværs af strædet,« sagde han.

Efter den kommunistiske sejr i Kina i 1949 etablerede de kinesiske nationalister partiet Kuomintang (KMT) med hovedkvarter og administration på Taiwan. Kinas kommunistparti ser dog fortsat Taiwan som en løsreven provins, der før eller siden skal forenes med moderlandet.

Mødet mellem de to præsidenter kommer forud for præsidentvalget på Taiwan til januar, hvor KMT står til at tabe magten.