Derfor mødes Kina og Taiwan efter 66 års kold luft

For første gang i 66 år mødes den politiske top fra Kina og Taiwan. Det sker på lørdag i Singapore – og det sker blot få måneder, inden der afholdes parlamentsvalg på Taiwan.

Kinas kommunistparti har – lige siden Taiwan opstod i kølvandet på den kinesiske borgerkrig – set Taiwan som en del af Kina. Den opfattelse deler Taiwan ikke. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For første gang siden afslutningen på den kinesiske borgerkrig i 1949 skal Taiwan og Kinas præsidenter mødes. Det sker på neutral grund i østaten Singapore i weekenden.

Men hvad er der egentlig på spil så mange år efter krigen?

Berlingskes korrespondent i Kina giver her seks bud på, hvad de to sider ønsker at få ud af mødet.

Først Taiwan:

1 Efter den kommunistiske sejr i Kina etablerede partiet Kuomintang (KMT) hovedkvarter og administration på Taiwan. 16. januar er der præsidentvalg på øen, men selv om partiet har været ved magten stort set uafbrudt i alle årene, tyder det denne gang på et stort nederlag til KMT. Partiet fyrede for få uger siden sin præsidentkandidat som følge af hendes dårlige meningsmålinger. Den politiske ledelse satser på, at et møde af så historisk karakter vil være med til at vende folkestemningen.

2 Præsident Ma Ying-jeou er tvunget til at gå af efter to perioder på posten. Hans regering har prioriteret at styrke samarbejdet med Beijing – nye handelsaftaler, øget turisme og direkte flyafgange er en del af resultaterne. Men skal man tro meningsmålingerne, er præsidenten rasende upopulær. At blive den første KMT-leder, der mødes med Kommunistpartiets generalsekretær, vil give Ma Ying-jeou en plads, som givetvis vil gå over i historiebøgerne.

3 KMTs politiske modstandere på Taiwan er derimod ikke imponerede. Mødet på lørdag er ikke blevet varslet, hvilket har fået oppositionen til at beskylde KMT for at føre en ufin valgkamp samt at sætte den afgående præsidents egne interesser over befolkningens. I oppositionen håber mange utvivlsomt, at mødet giver bagslag og skaber vrede i befolkningen. Hvor over en fjerdedel af borgerne i Taiwan for 20 år siden så sig selv som kinesere, så er andelen nu nede på omkring tre procent.

Hernæst tre bud på, hvad Kina ønsker at få ud af det historiske topmøde lørdag i Singapore:

1 Kinas Kommunistparti ser Taiwan som en løsreven provins, der før eller siden skal forenes med moderlandet. For at undgå at give legitimitet til den politiske ledelse på øen har Kommunistpartiets top hidtil valgt ikke at mødes med Taiwans ledere – tværtimod har Beijing brugt flere end seks årtier på at isolere Taiwan. Af samme årsag har kinesiske medier gjort meget ud af at understrege, at mødet ikke er mellem to præsidenter, men mellem to partiledere. Fordi det Kina-venlige KMT står til at tabe magten, tyder meget på, at Kommunistpartiet er villig til at tage chancen. Kinas partichef og præsident, Xi Jinping, ønsker at sende et signal om, at KMT er bedre til at håndtere forholdet over strædet, end den politiske opposition er det.

2 Samhandlen mellem Kina og Taiwan er under KMT-regeringen skudt i vejret og var sidste år på 200 milliarder dollar. Den øgede økonomiske integration har gjort Taiwan mere afhængig af Kina, hvilket Beijing ser som en strategisk fordel. Der er ikke lagt op til, at mødet på lørdag skal føre til nye aftaler mellem Beijing og Taipei – heller ikke kommercielle aftaler. Men mødet vil både indadtil i partiet og over for kinesiske virksomheder vise, at handel og samarbejde med Taiwan fortsat er en vigtig politisk prioritet.

3 Derudover er det tænkeligt, at Kommunistpartiet ønsker at vise omverdenen, at Kina og Taiwan kæmper samme sag i Det Sydkinesiske Hav. En række lande i regionen gør krav på overlappende maritime territorier i havet, hvor Kinas flåde er dominerende. Filippinerne har bedt FN tage stilling til spørgsmålet – USA sendte i oktober et krigsskib igennem det omstridte farvand.