Forvirring i USA om Syrien-strategi

Pentagon og det amerikanske udenrigsministerium sender forskellige signaler, og Det Hvide Hus bidrager ikke til at skabe klarhed over, hvordan USA stiller sig til Syriens præsident, Assad, og russiske luftangreb i landet.

Det russiske forsvarsministerium har frigivet billeder af luftangreb foretaget torsdag af russiske jagerfly i Syrien. Fold sammen
Læs mere
Foto: -

WASHINGTON: USA har de seneste døgn sendt så mange forskellige signaler om Syrien, at de fleste ikke har nogen viden om, hvad amerikanerne har tænkt sig at gøre med den nye russiske offensiv i landet. Det begyndte i FNs hovedkvarter i New York i mandags, hvor præsident Barack Obama leverede en kontant tale til generalforsamlingen.

»Assad er fortid og skal fjernes. Der kan ikke blive tale om, at han er en del af løsningen,« sagde Obama.

Mindre end 24 timer senere sad hans udenrigsminister, John Kerry, og malede sig op i et hjørne under et interview med den amerikanske TV-station CNN, hvor han gik mod sin politiske chef og sagde, at man må indse, at den syriske præsident skal blive på sin post i en overgangsperiode.

»Hvor længe?« spurgte en tydeligt overrasket studievært. »Så længe det er nødvendigt. Der vil blive tale om en gradvis udfasning,« lød det fra Kerry.

Forvirret? Det var alle – ikke alene i USA, men også i resten af verden. For der er ikke alene udbrudt en verbal krig mellem det amerikanske udenrigsministerium og forsvarsministeriet.

Det Hvide Hus gør intet for at skabe klarhed over, hvad der sker. Og efter de nye russiske luftangreb i Syrien begynder ikke alene oppositionen, men også Demokraterne, at spørge om, hvad der rent faktisk foregår.

Kerry ser »mulighed« i russiske angreb

John Kerrys folk i udenrigsministeriet fastslår stadig, at man skal se de russiske angreb som en »mulighed« for at få Rusland inddraget i en større strategi sammen med USA og de vestlige allierede, selv om russerne ikke alene går efter Islamisk Stat og andre terrorgrupper, men efter alle, der truer den syriske præsident, Bashar al-Assad.

Det amerikanske forsvarsministerium er anderledes bekymret og siger, at den russiske offensiv i Syrien uden tvivl vil puste til ilden i området og ikke alene sikre Assad længere tid på magten, men måske også på længere sigt gavne Islamisk Stat, fordi russerne også bomber de få moderate oprørere, der er tilbage.

De seneste satellitbilleder viser, at de første russiske angreb ramte nogle af disse oprørere, som er blevet trænet af den amerikanske efterretningstjeneste, CIA. Og det er amerikanerne selvfølgelig stærkt irriterede over.

»Det, der foregår lige nu, er at smide benzin på bålet, og hvis ikke der findes en parallel mulighed for samtidig at få fjernet Assad fra posten, så vil borgerkrigen blot blive værre,« sagde den amerikanske forsvarsminister, Ashton Carter, til de amerikanske TV-stationer.

Kerry sagde samtidig til de samme TV-stationer, at han ikke kan se, hvordan det her kan være en bagdel.

»Jeg kan ikke se, hvordan det på nogen måde belaster os. Jeg tror, at det åbner for flere muligheder. Men jeg tror også, at det her gør situationen værre for Putin. Når han går sammen med Assad og med Iran og med Hezbollah (den libanesiske shiamuslimske terrorgruppe, red.), så får han meget alvorlige problemer med sunnimuslimerne i regionen. Det betyder, at han vil blive et mål for sunniernes hellige krigere,« sagde udenrigsminister John Kerry.

Diskusion af overgangsordning i gang

Så uenigheden om situationen genspejler sig også i Det Hvide Hus, der forsøger at mane russisk overherredømme i området i jorden ved at sige, at man er i gang med intense forhandlinger og koordinering med Rusland, så man ved, hvad den anden laver. »Og de samtaler er i gang«, understreger Det Hvide Hus.

»Mens Washington stadig står fast på, at Assad skal væk, så er der en diskussion af, hvordan en overgang kan se ud. Det er det, der diskuteres. Selv om det står i skærende kontrast til det, Obama sagde til FNs Generalforsamling, så er realiteterne også, at det er det, Det Hvide Hus kigger på lige nu,« siger en kilde til Berlingske.

Men diskussionerne bliver hele tiden »forstyrret« af russerne, som fortsætter det militære engagement i Syrien med flere bombardementer. Og Obama har ingen større succeshistorier at fortælle amerikanerne, end at Rusland skal spille en rolle i en løsning.

Ifølge det amerikanske nyhedsmagasin Politico, siger kilder, at Obama har understreget, at han har gjort det klart for den russiske præsident, at USA ikke har nogen indvendinger mod, at Rusland spiller en konstruktiv rolle i kampen mod Islamisk Stat. Man skal blot være sikre på, at USA og Rusland er på bølgelængde, skriver Politico.

Om så administrationen i Washington internt er på samme bølgelængde, tvivler flere og flere på.