Forældre til afdød amerikaner: Nordkoreas tortur gjorde vores søns død »uundgåelig«

Den 22-årige økonomistuderende Otto Warmbier døde mandag efter 15 måneders tilfangetagelse i Nordkorea. Warmbier fik alvorlige hjerneskader og var i en komalignende tilstand, da han i sidste uge blev udleveret til USA.

22-årige Otto Warmbier blev anholdt i den internationale lufthavn i Pyongyang i januar 2016. Dengang var han økonomistuderende på University of Virginia og havde tilmeldt sig en grupperejse, der efter fem døgn i Nordkorea skulle fortsætte til Beijing i Kina. Det blev dog uden den 22-årige amerikaner. Fold sammen
Læs mere
Foto: KYODO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Under en uge efter at den 22-årige amerikanske studerende, Otto Warmbier, blev udleveret efter 15 måneders fangenskab i Nordkorea, døde han mandag i sin hjemby Cincinnati, Ohio.

Det meddelte Warmbiers forældre, Fred og Cindy Warmbier, i en udtalelse.

»Det er vores triste pligt at meddele, at vores søn, Otto Warmbier, har endt sin rejse.«

Ifølge forældreparret var deres søns død »uundgåelig« som følge af den tortur, han har været udsat for.

»Den frygtelige tortur, som vores søn har været udsat for fra nordkoreanerne, gjorde, at der ikke var nogen anden udgang end den triste, vi oplevede i dag.«

Fred og Cindy Warmbier var ved sønnens side, da han sov ind mandag.

Begik sit livs fejltagelse

22-årige Otto Warmbier blev anholdt i den internationale lufthavn i Pyongyang i januar 2016. Dengang var han økonomistuderende på University of Virginia og havde tilmeldt sig en grupperejse, der efter fem døgn i Nordkorea skulle fortsætte til Beijing i Kina. Det blev dog uden den 22-årige amerikaner.

I lufthavnen blev han beskyldt for at stå bag en »forbrydelse mod staten«, fordi han ifølge de nordkoreanske myndigheder havde stjålet et propagandistisk banner fra et hotel.

En måned efter sin anholdelse blev en video frigivet, hvor Warmbier optræder foran nordkoreansk presse. Her indrømmede den unge amerikaner sin forbrydelse og bad grædende om tilgivelse. I stedet blev han idømt en straf på 15 år i arbejdslejr.

 

Efter 17 måneder i detention blev han 13. juni løsladt af »humanitære årsager«. I forbindelse med løsladelsen blev det klart, at Warmbier har været i en komalignende tilstand i mere end et år.

Hvad der præcist er sket, er uvist, men ifølge nordkoreanerne led han af botulisme. Det er ifølge Statens Serum Institut en sjælden sygdom forårsaget af giftstoffer, der optages i nervesystemet, og som er blandt de mest farlige, som findes. Tilstanden kan give lammelse af brystkassens muskelfunktion og besværliggøre vejrtrækningen i en grad, der kan være dødelig.

Mystik om alvorlige hjerneskader

Den forklaring har det amerikanske lægehold, der har undersøgt Warmbier, dog siden bestridt. Lægerne har fundet vitale skader på alle dele af Warmbiers hjerne. Han har lidt et omfattende tab af hjernevæv, og har ikke på noget tidspunkt efter sin hjemkomst responderet på stimuli fra sine omgivelser.

Det er en tilstand, som lægerne kalder »vågenhed uden respons«, som ifølge lægerne kan skyldes mangel på blodtilstrømning til hjernen.

Siden sin hjemkomst, er Warmbiers tilstand ikke forbedret. Han har således været »ude af stand til at tale, ude at stand til at se, og ude af stand til at reagere på verbale instrukser,« har forældrene fortalt CNN.

»I et øjeblik som dette ville det være fristende at fokusere på alt det, vi har mistet – al den tid, vi ikke får med en varm, indtagende, strålende ung mand, hvis nysgerrighed og livsmod ingen grænser kendte. Men vi vælger at fokusere på den tid, vi fik sammen med denne bemærkelsesværdige person,« siger familien i en udtalelse ifølge CNN.

Amerikanske politikere tøver ikke med at holde Nordkorea ansvarlig for Warmbiers død, og den amerikanske præsident Donald Trump kalder Nordkorea for »et brutalt regime«.

»Ottos skæbne styrker min administrations beslutning om at forhindre, at sådanne tragedier rammer andre uskyldige ofre i hænderne på et regime, som ikke respekterer retsstatsprincippet eller grundlæggende menneskelig anstændigheder,« siger Trump i en skriftlig udtalelse.