»Fold hænderne og bed bøssen ud af ham«

Kan man behandle bøsseriet ud af bøsser? Sende på kurser, hvor de slår løs på en dukke, som forestiller deres mor, og går i bad med rigtige mænd? Obama vil have forbud mod den slags »forvandlingsterapi«.

Et homoseksuelt par trøster hinanden, efter at højesteret i San Francisco i 2009 besluttede at opretholde »Proposition 8«, som forbød folk af samme køn at gifte sig. Siden er homoægteskaber blevet lovlige i hele Californien og en række andre amerikanske stater. Desuden vil præsident Obama have forbudt kirkelig »forvandlingsterapi« til homoseksuelle. Fold sammen
Læs mere

Amanda Barbour var lykkelig. Hun havde kørt små fire timer hjem for at fortælle sin mor og far om sin lykke, men rejsen havde taget meget mere end de fire timer, som hun har fortalt i magasinet D. Den havde taget et halvt liv. Hun var 20 år, og hun havde endelig fundet ud af hvem, hun var.

»Mor, far, jeg er homoseksuel, og jeg elsker min kæreste,« sagde hun over køkkenbordet. Hvis hun havde forventet en tilsvarende boblende reaktion, måtte hun imidlertid tro om igen. Hendes mor skældte hende ud, og faderen græd så meget, at moderen efter et par dage ville skilles; forældrene tog hende med i den lokale katolske kirke, og kort efter var Amanda Barbour i terapi, fortæller hun i D. Hun ville af med sin homoseksualitet for at redde sin mor og fars ægteskab og redde sig selv fra evig synd og fordømmelse.

Abrahams gud

Og sådan går det. Hvis mor og far tror på gud, som Abraham troede på gud – så er det deres værste mareridt: At sønnen kommer og siger, at han er forelsket i en dreng, eller at datteren siger, at hun ikke føler sig som en pige. I det øjeblik ramler verden sammen, for forældrene har gjort dét, der er så meget værre end at synde; de har opfostret synden selv, og der er kun én løsning:

Bed bøsseriet væk – eller »pray the gay away,« som amerikanerne siger.

Da Sam Brinton afslørede sin seksualitet, gav forældrene ham tæsk, og så røg han i terapi, fortæller han på bloggen »#Bornperfect«. Matthew Shurkas far sagde, at »det skal vi nok få fikset,« og så røg sønnen i terapi. Ryan Kendalls forældre nægtede at elske ham som bøsse, og så røg han i terapi.

Og de er langtfra de eneste. Ifølge Samantha Ames fra National Center for Lesbian Rights bliver én ud af tre homoseksuelle, biseksuelle eller transseksuelle i USA sendt i såkaldt forvandlingsterapi, hvor påståede eksperter lover, at de kan »kurere patienterne« og gøre dem til velfungerende heteroseksuelle mænd og kvinder.

Hvordan de gør det?

En verserende retssag i New Jersey giver et indblik i filosofien og metodikken bag terapien; Berlingske har læst det 27 sider lange søgsmål mod organisationen Jonah, som lover »på videnskabeligt basis« at gøre bøsser til ikke-bøsser, og prisen for den slags er 700 kr. per time for individuelle konsultationer og 400 kr. for gruppekonsultationer. Inklusive weekendseminarer vil et års behandling typisk koste små 70.000 kr., fremgår det af søgsmålet.

Filosofien er baseret på en idé om at få mænd til at identificere sig med deres maskulinitet, bl.a. skal drenge tage brusebad med deres far for at kunne idealisere hans krop, far og søn skal også have mandige lege-slåskampe, og drengen skal lære at betragte sin penis som sin manddom, som en af de ideologiske inspirationskilder til Jonah har fastslået.

De seks sagsøgere hævder bl.a., at de i gruppeterapien skulle klæde sig nøgne og vise deres penis frem for andre mænd, de skulle tage bad med rigtige mænd, og de skulle lege omklædningsrum og råbe »homo« og »bøsse« efter hinanden. En af sagsøgerne fortæller i søgsmålet, at han med en tennisketcher skulle tæve en dukke, som forestillede hans mor, og Vice har oplyst, at deltagerne under en anden leg skulle forsøge at stjæle to appelsiner fra de andre deltagere – appelsinerne symboliserede de mandlige testikler.

Terapi er »svindel«

Om det virker? Det korte svar er nej.

I en meta-undersøgelse konkluderede American Psychological Association, at »kun ganske sjældent« fører terapi til forandring i deltagerens seksualitet, og kun »et meget lille antal mennesker« føler bagefter mindre tiltrækning af det samme køn. Bivirkningerne af terapien var derimod betydelige, hed det videre, og den førte bl.a. til depression, selvmordsforsøg og angst.

En nylig undersøgelse sætter tal på manglen af effekt. Forskere fra Utah State University offentliggjorde i 2014 en undersøgelse foretaget blandt 1.612 mormoner, som følte en tiltrækning af samme køn. 73 pct. af mændene og 43 pct. af kvinderne oplyste, at de på et tidspunkt havde gennemgået forvandlingsterapi, og det drejede sig typisk om unge mænd og kvinder fra meget religiøse hjem. De pågældende vidste, at deres familie og mormonkirken aldrig ville acceptere homoseksualitet, og derfor søgte de forvandlingsbehandling gennem kirken. Resultatet var mildest talt begrænset. Ikke en eneste af deltagerne følte, at deres tiltrækning af det samme køn bagefter var væk, og kun 3,2 pct. »indikerede et mindstemål af forandring i seksuel orientering.«

Så, nej, man kan ikke »folde hænderne og bede bøsseriet væk,« tværtimod gør sådan en behandling mere skade end gavn, siger eksperterne, og det er også den konklusion, som en højesteretsdommer nåede til i forrige måned i en kendelse i sagen mod Jonah. Sagen er endnu ikke afgjort, men i en delafgørelse talte dommer Peter Bariso om »svindel.« Jonah hævder, at homoseksualitet er en lidelse, som kan kureres, men – fastslog dommeren – videnskaben er enig om, at homoseksualitet ikke er en lidelse, og man kan ikke »kurere« en lidelse, som ikke er en lidelse. Når man hævder den slags, begår man »forbrugersvindel«, sagde han. Dommeren afviste også at høre på de eksperter, som Jonah ville føre som vidner – deres videnskab var »junkvidenskab,« sagde han i sin kendelse.

Selvmord og bryllup

Californien og New Jersey har nu forbudt forvandlingsterapi af mindreårige, og i denne uge trådte præsident Obama ind i debatten. Han opfordrede Kongressen til at vedtage et landsdækkende forbud mod forvandlingsterapi, fordi, sagde Det Hvide Hus, sådan en terapi er virkningsløs, meningsløs og farlig.

Præsident Obamas opfordring kommer efter den tragiske sag med Leelah Alcorn, en 17-årig transseksuel pige, som i juledagene kastede sig ud foran en lastbil på motorvejen. Hun skrev i sit selvmordsbrev, at hendes religiøse forældre ikke ville acceptere hende, som hun var, og at kirkelige terapeuter havde forsøgt at overbevise hende om, at hun var og blev en dreng, og at det var Guds mening.

Præsident Obamas forslag har formentlig ikke meget mere end symbolsk betydning – der er et republikansk flertal i Kongressen, og det vil ikke forbyde forvandlingsterapi, men her som i andre tilsvarende sager er vælgerne foran deres folkevalgte. 69 pct. af vælgerne siger i en ny undersøgelse, at forvandlingssterapi er virkningsløs, og at man ikke kan bede eller behandle homoseksualitet ud af mennesker.

Og Amanda Barbour sætter et ansigt og en happy ending på forandringen.

Hun var 20 år, da hun første gang fortalte sine forældre, at hun var lesbisk, hvorefter hun røg i forvandlingsterapi. Hun brugte ti år på at gå til behandling, fortalte hun i D, men i 2010 gav hun op. Hun var den, som hun var, konkluderede hun. Hendes forældre var i mellemtiden flyttet til en storby – til Dallas – og kom ikke i en kirke længere, og for anden gang i sit liv fortalte hun dem, at hun var lesbisk. Hendes far græd ikke, ikke denne gang. Tværtimod var han lykkelig, fordi han kunne se, at datteren var mere lykkelig, end hun havde været i årevis. Moderen var stadig fodslæbende, men hun skældte i det mindste ikke ud.

Kort efter mødte Amanda Barbour en anden kvinde, en præst, og i forrige måned blev de gift i en kirke i Dallas, skriver D. Barbours far fulgte først bruden op til alteret, derefter sin datter, præsten erklærede de to kvinder for rette ægtefolk, og Barbours mor sad på første række og smilede stolt.

Det var også en slags forvandlingsterapi. Ikke af datteren, men af forældrene.