Det har en amerikansk præsident aldrig sagt før

Der skulle 44 præsidenter til, før disse tre ord blev sagt: "Lesbisk", "biseksuel" og "transseksuel". I sin State of the Union-tale sagde Obama de tre ord, som en amerikansk præsident aldrig før har sagt i sin tale til den amerikanske nation.

»Lesbisk«, »biseksuel« og »transseksuel«. Disse tre ord brugte Obama i sin State of the Union-tale i nat. Det har ingen præisdent gjort før. Foto: Mandel Ngan/AFP Fold sammen
Læs mere
Foto: MANDEL NGAN

»Lesbisk«, »biseksuel« og »transseksuel«.

De tre ord er aldrig før blevet sagt af en amerikansk præsident i sin State of the Union-tale, før nummer 44 i rækken, Barack Obama, sagde det i nat. Det har det amerikanske nyhedessite Buzzfeed.com undersøgt. De tre ord faldt i den del af talen, der handlede om homoægteskaber og homoseksuelles rettigheder.

Selv om Obamas del af talen om homoseksuelles rettigheder ikke fyldte meget i forhold til talens i alt 6.500 ord, så er det blevet bemærket, hvad præsidenten sagde.

Ud over introduktionen af de nye ord til den brede amerikanske offentlighed, så valgte Obama også talen til at kommentere på den amerikanske højesterets melding om homoægteskaber. Højesteretten vil høre fire sager om amerikanske delstater, der har forbud mod, hvorvidt det skal være lovligt for to af samme køn af indgå ægteskab. Den afgørelse kommer senere.

Konkret sagde Obama, at han mener, det er enhver borgers ret at kunne gifte sig - også med en af samme køn.

»Jeg har set debatten om homoseksuelle ægteskaber gå fra at være et perifert emne, som normalt har adskilt os, til at være en historie om frihed på tværs af vores land, til at være en borgerret i delstater, som syv ud af ti amerikanere kalder deres hjem,« lød det fra Obama i talen.

Obamas udtalelser kan ses som en konklusion på en lang og vindblæst vej for ham selv personligt i spørgsmålet om homoægteskaber. Da Obama var demokraternes kandidat ved præsidentvalget i 2008, var han imod homoægteskaber. Han definerede ægteskabet som værende »mellem en mand og en kvinde« og slog fast, at han ikke gik ind for homoægteskaber.

Men før sit genvalg i 2012 besluttede Obama at gå ind for homoægteskaber.

»På et tidspunkt konkluderede jeg, at det for mig personligt er vigtigt at gå videre og bekræfte, at jeg tror, par af samme køn skal kunne blive gift.«