Første kræfttilfælde forbindes til Fukushima-katastrofe

En japansk mand har fået konstateret leukæmi, efter han har arbejdet ved det katastroferamte Fukushima-atomkraftværk med at fjerne radioaktivt affald.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En forhenværende medarbejder på det japanske atomkraftværk Fukushima har fået konstateret kræft forårsaget af stråling, skriver flere medier, heriblandt japanske NHK World.

Fukushima-kraftværket blev ramt af i alt tre nedsmeltningskatastrofer i 2011, der blev forårsaget af den altødelæggende tsunami, der skyllede ind over Japan 11. marts det år.

Det japanske sundhedsministerium bekræfter ifølge NHK World, at manden, der i 2011 var i slutningen af 30erne, har været en del af oprydningsholdet på Fukushima. Det bekræftes ligeledes, at der er en sammenhæng mellem ulykken og den efterfølgende leukæmi-diagnose.

Tokyo Electric Power Company, der ejer atomkraftværket, oplyser, at i alt 44.000 personer har taget del i oprydningsarbejdet efter udslippet af radioaktivt materiale, og ifølge det amerikanske medie Bloomberg arbejdede den berørte kræftpatient på Fukushima-værket fra oktober 2012 til december 2013.

Ingen mennesker omkom i forbindelse med selve nedsmeltningsulykken, men det officielle dødstal for tsunamien og det forudgående jordskælv, der målte 9,0 på richterskalaen, er opgivet til knap 16.000.

Området omkring Fukushima er stadig forurenet med radioaktivt materiale. Der pågår et massivt oprydningsarbejde, som omfatter 11 evakuerede byer, men som skal forbi yderligere 39 byer, hvor radioaktivitetsniveauet er forhøjet siden ulykken.

De japanske myndigheder sigter efter at ophæve de fleste evakueringsordrer i marts 2017 – seks år efter nedsmeltningen indtraf.