Familien Trump kan ende i et drama af historiske dimensioner

Familiedynastiernes magtkampe bliver et offentligt drama i den kommende tid, når Trump-administrationen skal godkendes i Kongressen.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLO ALLEGRI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Scenen er sat til et drama af historiske dimensioner, inden præsident Donald Trump sætter sig i Det Hvide Hus. Hvis man i gamle dage var optaget af amerikanske serier som Dallas og Dollars, kan man godt finde popcornene frem. Der er lagt op til familiemæssige dramaer i de kommende måneder, når en lang række af Trumps familiemedlemmer måske skal godkendes til topposter i den nye Trump-administration. Offentligheden vil få en indsigt i det, der er foregået bag kulisserne ikke alene i Trump-imperiet, men også i Jared Kushners familiedynasti, der også har handlet med ejendomme.

Trumps svigersøn, Jared Kushner, er ikke just begejstret for New Jerseys guvernør, Chris Christie, fordi han i sin egenskab af offentlig anklager i New Yorks nabostat fik hans far, Charles Kushner, sendt bag tremmer i 14 måneder. Så hvis man undrer sig over, at Christie pludselig er blevet fjernet fra Trumps indercirkel, så er det derfor.

Charles Kushner var en succesrig ejendomsmand i New Jersey, indtil han røg ud i en strid med sin bror, Murray – et fjendskab som løb så meget løbsk, at det blev åbenbaret, at der foregik skatteundragelse og svindel i familie-dynastiet. Krigen mellem de to brødre tog en dramatisk vending, da Charles Kushner hyrede en prostitueret til at forføre en svoger i et værelse, som Charles i forvejen havde spækket med skjulte kameraer. Da den prostituerede havde gjort sit arbejde, sendte Charles Kushner videoen af sexakten til svogerens hustru, søsteren Esther, som havde blandet sig i den interne strid på Murray Kushners side. Dermed var der udbrudt åben krig mellem de to familier. Det hele endte med, at Charles Kushner måtte afsone en dom på to års fængsel for bedrageri, og det var Chris Christie, der førte sagen på vegne af New Jersey.

Fra venstre: Donald Trumps børn Eric Trump, Donald Trump Jr og Ivanka Trump og hendes mand Jared Kushner. Fold sammen
Læs mere
Foto: STF.

Dette drama er blot første akt. Det næste drama udspiller sig internt i familien om, hvordan Trump-imperiet skal administreres i de fire år, Donald Trump sidder i Det Hvide Hus. To ansete jura-eksperter har i The Washington Post udlagt teksten. Richard Painer, jura-professor ved universitetet i Minnesota, og Norman Eisen fra Brookings Institution er ganske klar i juraen. Trump kan ikke overdrage familie-dynastiet til nogen slægtninge. Han skal sælge det hele, og den eller de uvildige personer, der udpeges til at administrere boet, skal investere pengene i en såkaldt »blind trust«, som Trump intet kendskab har til og ikke har adgang til.

De to er ikke tilfældige jura-professorer, der bare kan fejes af vejen. Begge har været såkaldt etiske vejledere for tidligere præsidenter. Painer for præsident George W. Bush og Eisen for præsident Barack Obama. Trump vil - siger de to jura-eksperter - få svært ved at overbevise befolkningen om, at hans beslutninger som præsident er truffet til landets bedste og ikke for egen vinding. Han skal sælge alt og overdrage det hele til en udpeget uvildig person, hvis ikke Trump konstant skal ligge i krig med juraen og moralen.

Og det hele bliver værre, hvis de magtfulde børn, Ivanka, Tiffany, Eric, Donald Jr. og svigersønnen Jared Kushner fortsætter i imperiet og styrer det, samtidig med at de har en rådgivende rolle i Det Hvide Hus. Det kan ifølge de to jura-eksperer gøre det hele så kompliceret, at Trump vil risikere en rigsretssag på et tidspunkt. Bare tag et eksempel. Den kinesiske nationalbank har mange millioner dollar bundet i et lavt forrentet lån i en af Trumps bygninger. Hvis de opsiger lånet, så vil Trump-imperiet få alvorlige problemer.

Trump har allerede meddelt, at han ikke ønsker at sælge. Imperiet bliver videreført af børnene, mens han sidder i Det Hvide Hus, og nogle af børnene - undtagen den mindste, Barron, som kun er ti år - er inde i billedet til en job i administrationen. Han har søgt om øverste sikkerhedsclearing til flere af børnene. Dermed er alle advarselslamper tændt også hos republikanerne. For selv om en præsident i princippet er hævet over de regler og kan gøre, hvad han vil, vil der blive stillet så mange etiske spørgsmål, at hele processen med at godkende Trumps udnævnelser i Kongressen kan blive et marathon-løb, der kan vare i måneder.

Og mange af de folk, Trump omgiver sig med, har lignende problemer som hans børn. New Yorks tidligere borgmester, Rudy Giuliani, har det samme problem som Hillary Clinton. Han har forretningsinteresser mange steder i verden, og han er i spil til en toppost i administrationen - måske endda udenrigsministerposten. Vil han sælge sin virksomhed? Nej, siger han selv, og derved er der lagt op til, at en række republikanere heller ikke vil godkend ham, når hans udnævnelse skal forelægges Kongressen. Den republikanske senator fra Kentucky, Rand Paul, som selv stillede op som kandidat for partiet og tabte til Trump, har allerede meddelt, at han vil stille meget nærgående spørgsmål til Giuliani. »Hvad der ville have været gældende for Clinton, vil også gælde for Giuliani«, siger han. Dermed er der lagt op til et solidt stykke drama foreløbig uden sidestykke i amerikansk historie.

Rettelse. Det fremgik tidligere af artiklen, at Charles Kushner - far til Donald Trumps svigersøn, Jared Kushner - havde lokket sin bror i en såkaldt prostitutionsfælde i forbindelsen med en intern familiestrid. Det var ikke hans bror, men Charles Kushners svoger, der blev lokket i fælden. Vi beklager.