EUs nye grænsevagt i aktion ved bulgarsk- tyrkisk grænse – men den endelige test udestår

På rekordtid er EUs nye fælles grænse- og kystvagt blevet en realitet. Danmark deltager allerede i den første opgave ved den bulgarsk-tyrkiske grænse, men der venter større udfordringer.

Den store nyskabelse er en pulje på 1.500 grænsevagter, tekniske eksperter og tolke – heraf 29 fra Danmark – der skal være klar til at rykke ud med det samme. Fold sammen
Læs mere
Foto: ORESTIS PANAGIOTOU
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skortede ikke på store ord, da EU i går omdannede det tidligere grænseagentur Frontex til en ny fælleseuropæisk grænse- og kystvagt med flere muskler og beføjelser. Det blev markeret i Bulgarien, hvor grænsekorpset straks kastede sig over den første opgave med at styrke kontrollen af grænsen til Tyrkiet. 177 grænsevagter og eksperter fra 24 forskellige lande tog fat på opgaven, herunder en dansk screeningsekspert og en dansk tolk.

EU-kommissær Dimitris Avramopoulos kaldte dagen »historisk«, og han har ret på to fronter. Det er kun ni måneder siden, at EU-Kommissionen lancerede forslaget om en fælles grænsevagt, og det er bestemt ikke normalt, at lovgivning og praktik er på plads så hurtigt. Desuden har der fra første fløjt har været sjælden stor enighed blandt EU-landene om, at grænsevagten er en god idé.

Men den virkelige test udestår. Én ting er at have lovgivning på plads og kaste sig over sin første opgave. Noget helt andet er, om EU-landene vil levere det nødvendige mandskab og udstyr, når der er behov for det – det har tidligere knebet gevaldigt i blandt andet Grækenland – og ikke mindst hvilken forskel grænsevagten kan gøre i Middelhavet, hvor den italienske kystvagt alene i denne uge har reddet flere end 11.000 migranter.

Den store nyskabelse er en pulje på 1.500 grænsevagter, tekniske eksperter og tolke – heraf 29 fra Danmark – der skal være klar til at rykke ud med det samme. Den del skal være på plads i begyndelsen af december, og om tre måneder følger så en øget rolle for grænsevagten i tilbagesendelsen af afviste asylansøgere. Hidtil har Frontex kun været involveret i organiseringen af ca. to procent af tilbagesendelserne på EU-plan.

»Nu er det er op til medlemslandene at levere,« sagde Avramopoulos på et pressemøde i Bulgarien og tilføjede, at den nye grænsevagt er klar til at hjælpe Italien yderligere.

Frontex-chef Fabrice Leggeri fremhævede, at også den stærkere rolle i tilbagesendelser af afviste asylansøgere kan gøre en forskel for Italien, da det forhåbentlig kan afskrække flere økonomiske migranter fra at stævne ud over Middelhavet.

»Vi har flere end 550 folk og op mod 18 skibe sat ind i Italien, og det vil vi nu kunne øge. Vi arbejder meget tæt sammen med de italienske myndigheder, også om tilbagesendelser, hvor vi vil udvikle samarbejdet yderligere,« sagde Fabrice Leggeri.