EU-ledere vil diskutere britiske krav trods bekymringer

EU har nogle »røde linjer«, der ikke må overskrides i jagten på kompromis om de britiske krav til EU-reformer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bruxelles: EU-lederne er bekymrede over nogle af de britiske krav til EU-reformer, men de er klar til at diskutere dem alle for at finde løsninger.

Det siger EU-præsidenten, Donald Tusk, efter at EU-landenes stats- og regeringschefer torsdag aften har haft en første direkte diskussion om de britiske krav til reformer af EU-samarbejdet.

»Der er intet, der er nemt. Der ligger hårdt arbejde på alle områderne foran os,« siger Donald Tusk.

Han siger, at der er nogle "røde linjer", der ikke må overskrides under de kommende forhandlinger, der skal bane vej for en britisk folkeafstemning senest i 2017 om ja eller nej til at blive i EU.

EU-præsidenten siger, at det sværeste er kravet fra den britiske premierminister, David Cameron, om, at EU-borgere, der kommer til Storbritannien fra andre medlemslande, først kan opnå britiske velfærdsydelser efter fire år.

»Det er det sværeste for nogle medlemslande,« siger EU-præsidenten på et pressemøde efter EU-topmødets første dag.

Han understreger, at EU ikke vil opgive den frie bevægelighed og reglerne om ikke-diskrimination af EU-borgere.

»Den klareste besked fra David Cameron i aften var, at ingen - heller ikke David Cameron - vil acceptere diskrimination. Det er uacceptabelt. Og derfor skal vi finde kloge kompromisser. Jeg taler ikke om kompromisser på værdier, men om pragmatiske kompromisser,« siger Donald Tusk.

Cameron har på EU-topmødet i Bruxelles erklæret sig klar til at diskutere alternative løsninger, hvis de kan opfylde samme mål.

»Jeg er meget mere optimistisk nu end før mødet,« siger Donald Tusk, der kalder det for »et knald eller fald«-møde om de britiske reformkrav.

Forhandlingerne fortsætter nu efter planen de kommende to måneder, hvorefter Donald Tusk op til EU-topmødet 18. og 19. februar i Bruxelles vil fremlægge et kompromisforslag om de britiske reformkrav.

Planen er, at EUs stats- og regeringschefer skal indgå en aftale om de britiske krav til EU-reformer på topmødet til februar.

/ritzau/