Det haster for Cameron med at finde en afstemningsdato

Den britiske premierminister har skyndt sig til Bruxelles og har aflyst et besøg i Skandinavien. Det kommer efter dansk debat om britiske satiretegninger, men Cameron har gode grunde til akutte møder med EUs top.

På mandag er det planen, at EUs regerings-ledere skal orienteres om forslaget til en britisk EU-reformpakke, som skal danne baggrund for folkeafstemningen i Storbritannien, og derfor har David Cameron travlt. Så travlt, at et besøg fredag i Danmark og Sverige blev aflyst. Fold sammen
Læs mere

LONDON: Tanken kunne være nærliggende for en dansker. Premierminister David Cameron ønsker ikke at blive inddraget i en dansk satiredebat og har derfor aflyst fredagens planlagte møde i København, mens han »haster« til Bruxelles.

Det er svært at afvise, at Cameron måske simpelthen har vigtigere ting at tage sig til. Fredag klokken 13 skal den britiske premierminister ifølge forlydenderne fra Bruxelles spise frokost med kommissionsformand Jean-Claude Juncker. Her kan Cameron få en opdatering på EUs vurdering af den britiske »EU-reformpakke« og personligt sige ja eller nej til eventuelle kompromisforslag for at gøre den ønskede vedtagelse mulig ved EU-topmødet i februar.

Det er nu, det gælder for Cameron, og der er ikke megen tid at give af. Søndag aften skal EU-præsident Donald Tusk til London, og dagen efter er det meningen, at regeringsledere fra hele EU skal modtage det endelige kompromisforslag fra Tusk.

»Som man kunne forvente, er det nødvendigt at holde møder med nogle af dem tættest på processen, efterhånden som vi kommer tættere på februarmødet,« sagde en anonym kilde fra 10 Downing Street til britiske medier som forklaring på de ændrede rejseplaner.

Kilden afviste at udtale sig om, hvorvidt opfordringen til det pludselige møde var kommet fra London eller Bruxelles, men understregede at det »absolut« var en positiv udvikling.

Ligesom det ikke er det i krig, er det heller ikke under intense, politiske forhandlinger, at man skal forvente at høre hele sandheden. Den danske opstandelse over britiske satiretegninger kan have været med i de britiske overvejelser om aflysningen af besøget i Skandinavien. Men Cameron er selv vant til at få med grovfilen. Torsdagens udgave af den daglige karikatur i den borgerlige avis The Times viser Cameron og finansminister George Osborne på alle fire, mens de med lange tunger slikker Googles bare bagdel.

Besøg i danmark kunne være følsomt

Den britiske premerminister er ikke tidligere veget tilbage for at kaste sig ud i politisk følsomme minefelter under sin europæiske rundrejse for at forhandle et nyt britisk forhold til EU på plads. Han har lige aflagt besøg hos den udskældte ungarske regering, og han har for nyligt mødt frem hos den nye, nationalistiske polske regering. Men i forbindelse med fredagens aflyste besøg i Sverige og Danmark kunne der måske med Venstres officielle, politiske reaktion på tegningerne være en risiko for, at det på et følsomt forhandlingstidspunkt ville distrahere det britiske fokus på EU-forhandlingerne. I forvejen er det svært at se, at der var udsigt for Cameron til at vinde ret meget ved besøgene.

Den danske regering har for længst erklæret, at den vil gøre næsten alt for at hjælpe briterne til at forblive i EU. Ifølge Financial Times siger EU-kilder, at der måske kan blive enighed om at begrænse retten til børnepenge for EU-arbejdere, der har ladet deres børn blive i hjemlandet. Det vil formodentlig være svært at finde nogen danske protester over den mulighed. Hverken Danmark eller Sverige er med i euroen, og briterne ønsker at styrke positionen for lande uden for eurozonen. Samtidig er det hverken danskere eller svenskere, der bliver nævnt i den ophedede britiske debat om at få begrænset den voldsomme indvandring fra øvrige EU-lande.

Vanskelig balancegang op til afstemning

For Cameron er resten af januar og februar en helt afgørende periode for den kommende EU-folkeafstemning. Vurderingen i Storbritannien er, at han ønsker afstemningen hurtigst muligt, og en aftale i februar vil gøre en afstemning i juni mulig. Ellers kan det blive i september, men det kunne i givet fald blive oven på endnu en sommer med indvandringskaos i Europa. Hvis han venter til 201,7 vil det i foråret kollidere med valg i Frankrig og i efteråret med valg i Tyskland.

Ingen er tvivl om, at hele manøvren med en britisk EU-afstemning og forhandlinger med hele EU om særbehandling er en uhyre vanskelig balancegang. En hurtig ordstrid over en tegningestrid med danskere ville måske ligefrem have været en velkommen adspredelse for en veltalende premierminister, der er vant til frådende underhusdebatter.