EU i konflikt med Polen: Domstol skal sikres uafhængighed – nu!

EU-Kommissionen er dybt bekymret over retsstatens tilstand i Polen, hvor regeringen bekriger landets forfatningsdomstol, som skal sikre, at ny lovgivning holder sig inden for den polske forfatning.

»Hvis forfatningsdomstolen ikke kan fungere på grund af indblanding fra regeringen, så har vi et problem,« sagde EU-Kommissionens 1. næstformand, hollandske Frans Timmermans. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Det er ikke kun over for mindre demokratiske lande uden for EU, at EU-Kommissionen ser med bekymring på retsstatens tilstand. Også i EU-landet Polen er der problemer med noget så grundlæggende som forfatningsdomstolens fulde uafhængighed af regeringen.

Efter et halvt års krise og kamp mellem den polske forfatningsdomstol og den nationalkonservative regering, der kom til magten i efteråret 2015, så EU-Kommissionen sig onsdag nødsaget til at give Polen tre måneder til at få rettet op på forholdene.

EU-Kommissionen taler om en »systemisk trussel mod retsstaten i Polen« og har nu sendt en række konkrete anbefalinger, som Polen skal leve op til, hvis ikke konflikten skal eskalere yderligere.

»At være medlem af EU betyder, at man skal have et uafhængigt retsvæsen. Hvis man har en forfatningsdomstol, så skal den fungere efter forfatningens regler og uafhængigt af regeringen. Magtens tredeling er helt afgørende i en demokratisk retsstat. Hvis forfatningsdomstolen ikke kan fungere på grund af indblanding fra regeringen, så har vi et problem,« sagde EU-Kommissionens 1. næstformand, hollandske Frans Timmermans, på et pressemøde onsdag.

Konflikten handler både om udnævnelse af dommere til forfatningsdomstolen og om at følge dens afgørelser. Den polske regering vil have tre nye dommere ind i stedet for tre dommere, som den tidligere regering udpegede kort inden efterårets valg, og samtidig nægter den at offentliggøre en af forfatningsdomstolens afgørelser, der siger, at regeringens lov om ændringer af domstolen strider imod den polske forfatning. Forfatningsdomstolen er derfor reelt sat ud af spillet af regeringen.

Bland jer udenom, EU

Den polske regering har bøjet sig lidt og har fremsat en ny lov, hvor barren ikke længere løftes for, hvornår forfatningsdomstolen kan blokere for ny lovgivning, som den finder forfatningsstridig.

Men de grundlæggende kritikpunkter er der ikke ændret ved.

Under hele forløbet har den polske regering stået fast på, at der er tale om et nationalt anliggende, som hverken EU-Kommissionen eller de øvrige EU-lande skal blande sig i. Polens indenrigsminister Mariusz Błaszczak siger ifølge tyske Süddeutsche Zeitung, at han er »overrasket« over EU-Kommissionens beslutning, og at den tydeligvis ikke har »lært lektien fra Brexit.«

Kommissionen argumenterer omvendt med, at man som EU-land er nødt til at følge de demokratiske spilleregler. Desuden bliver det umuligt for EU at kritisere forholdene i lande som Tyrkiet med troværdigheden i behold, hvis ikke EU-landene selv lever op til de helt grundlæggende krav for en retsstat som uafhængige domstole.

Det er første gang, EU-Kommissionen går så langt over for et EU-land, siden den nye såkaldte »retsstatsprocedure« blev indført i 2014. Den polske regering har som nævnt nu tre måneder til at rette ind, ellers kan EU-Kommissionen foreslå EU-landene det drastiske skridt at fratage Polen stemmeret i Ministerrådet.

Den polske regerings gode ven, Ungarns kontroversielle premierminister Viktor Orbán, har dog allerede meldt ud, at Ungarn vil nedlægge veto mod et sådant skridt, der kræver fuld enighed fra de øvrige 27 lande.