Et fælles bud på en fredskurs

Den jødiske Jakob Erle og den palæstinensiske Fatih El-Abed, der begge bor i Danmark, er ganske enige om, hvad der skal til for at få gang i en fredsproces efter Arafats død. Første skridt er afholdelse af et palæstinensk valg.

Palæstinensere og jøder, der er enige?

Ja, de findes i en nylig dannet dansk fredslobby med en række danskere med jødisk og palæstinensisk baggrund, der har som mål at få to selvstændige stater, Israel og Palæstina, men i store træk grænserne fra før krigen i 1967.

Og her efter Arafats død, synes der også at være fælles fodslag i lobbyen, når det handler om, hvad der skal til, for at få en fredsproces i gang i Mellemøsten. Både den jødiske Jacob Erle og den palæstinensiske Fatih El-Abed fra fredslobbyen slår på, at det afgørende første skridt er, at det planlagte palæstinensiske valg rent faktisk bliver afholdt om 60 dage.

»Lad os håbe, at der kan blive afholdt et ordentlig demokratisk valg,« siger Jacob Erle.

»Før kan vi ikke tale om noget som helst,« supplerer Fatih El-Abed.

Samtidig er de enige om, at det næppe lader sig gøre, uden at omverdenen - EU og særligt USA - lægger pres på begge parter. Det nytter ikke noget, hvis Israel bare fastholder, at palæstinenserne først skal opløse Hamas' terrorceller. Og det nytter ikke noget, hvis Hamas på den anden side fortsætter selvmordsbombninger trods ny israelsk velvilje.

»Det der styrker Hamas' aktioner er Israels konfrontations-politik - og omvendt. Så konflikten forstærkes gensidigt af de radikale kræfter på begge sider,« konstaterer Jacob Erle, der har svært ved at se, at Arafats død »ændrer noget som helst«. Netop på det punkt er Fatih El-Abed, der også er næstformand i dansk-palæstinensisk venskabsforening, ikke helt sikker. »Vi mister med Arafats død et ikon for vores kamp de sidste 40 år. Men samtidig er Israels sidste undskyldning - Arafat - ryddet af vejen for en fredsproces,« siger Fatih El-Abed. Både Fatih El-Abed og Jacob Erle finder dog meldingerne fra Israel bekymrende oven på nyheden om den palæstinensiske leders død. Godt nok talte Israels premierminister Ariel Sharon om muligheden for et »historisk vendepunkt for Mellemøsten«, men hans justitsminister, Tommy Lapid, hilste direkte hans død velkommen og sagde, at »al terrorisme er frugten af Arafats arbejde«.

»Den måde Israel har modtaget Arafats død på er simpelthen uforskammet. En hån. Lad dog manden hvile i sin grav. Det er ikke tid til angreb, hvis man virkelig ønsker freden,« siger Fatih El-Abed.