En sort dag for kvinders rettigheder

Mindst 15 demokratiske lande stemte for Saudi Arabiens plads i FNs særlige kvindekommission. De styrker et kvindefjendsk regime, siger saudisk kvinde.

Abdullah al-Rabeeah fra den saudiske FN delegation under et krisemøde om krigen i Yemen. Geneve, April 25, 2017. REUTERS/Denis Balibouse Fold sammen
Læs mere
Foto: DENIS BALIBOUSE

MELLEMØSTEN: Mindst 15 demokratiske lande, og blandt dem fem EU-lande, stemte for nylig ja. Ja, til at give Saudi-Arabien en plads i fire år i FNs særlige kommission, der har til opgave at promovere ligestilling mellem kønnene.

Det vækker opsigt. Især fordi Saudi-Arabien er placeret solidt i top-tre på listen over lande, der udfører offentlige henrettelser. Samtidig er Saudi-Arabien blandt de nederste – helt præcis nummer 141 ud af 144 – på World Economic Forums liste over ligestilling mellem kønnene.

»Ved at vælge Saudi-Arabien til FNs Kvinderetskommission er de vestlige lande med til at styrke et kvindefjendsk land, der stadig halshugger kvinder for hekseri,« skriver den saudiske student Khulud Al-Salem til Berlingske.
Khulud Al-Salem har selv forladt Saudi-Arabien på grund af kvindeundertrykkelse. Hun bor nu i Australien.

Også andre argumenterer for det modsatte. Nemlig, at man kan være med til at påvirke Saudi-Arabien ved at tildele landet en rolle i spørgsmål om kvinders rettigheder.

»Valget af Saudi-Arabien er jo ikke en accept af landets politik. Men man kan håbe på, at det bliver muligt at påvirke dem en smule. Det er jo vores opgave at gøre det krystalklart, hvor vi står i henhold til kvinders rettigheder,« siger Mogens Lykketoft, tidligere formand for FNs generalforsamling til Berlingske.

New Zealands tidligere premierminister Helen Clark, der også har ageret administrator i FNs udviklingsorgan, UNDP, mener dog ikke, at Saudi-Arabiens medlemskab af kommissionen er en bremseklods, når det gælder kvinderettigheder i Saudi-Arabien.

»Det er vigtigt at støtte de kræfter, som forsøger at ændre kvinders forhold. Ting ændrer sig, men langsomt,« skriver hun i en kommentar på Twitter.

Men argumentet om, at det er bedre at have lande som Saudi-Arabien med i folden end at have dem stående udenfor, holder imidlertid ikke, mener Hilel Neuer, direktør for organisationen UN Watch.

Han påpeger, at samme Saudi-Arabien har siddet i FNs Menneskerettighedsråd i en årrække. Og at landet i den periode ikke har forbedret sit blakkede ry som en af verdens føren­de menneskerettighedskrænkere.

»Snarere tværtimod,« siger han til Berlingske:

»Da Holland forsøgte at få Menneskerettighedsrådet til at fordømme Saudi-Arabiens bombardementer i Yemen, blev tiltaget blokeret af Saudi-Arabien.«

Ifølge Hilel Neuer er der intet bevis for, at medlemskab af særlige FN-komiteer eller kommissioner har forbedret tilstanden i lande som Saudi-Arabien.

»Dem, der fremfører det argument, lyver,« siger Hilel Neuer:

»Nogle er misinformerede, andre er skyldige i ønsketænkning. Men en tredje gruppe af naive diplomater og FN-medarbejdere er flove over situationen. Så de lyver.«